IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в британската промишленост се ускорява леко през октомври

Измерителите за цените и за капацитета сигнализират, че в сектора се натрупва инфлационен натиск

13:49 | 01.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в британската промишленост се ускорява леко през октомври, съобщава Bloomberg. Докладът на частната компания Markit показва, че измерителите за цените и за капацитета сигнализират, че в сектора се натрупва инфлационен натиск.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повишава от 56 пункта през септември до 56,3 пункта през октомври, което е над очакванията. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 пункта – за свиване. 

Тъй като разходите се увеличават, фирмите повишават цените при продажба с най-бързия темп от шест месеца. Показателят за назначаването на служители се повишава до най-високото ниво от над три години. Освен това има и натиск над капацитета при предлагането на суровини.

Докладът на Markit е публикуван само ден преди Английската централна банка (АЦБ) да обяви решението си за паричната политика. Очаква се институцията да повиши лихвения процент с 25 базисни пункта до 0,5%. По-рано управителят на банката Марк Карни предупреди, че може да има свиване в предлагането заради Brexit, което пък да понижи потенциалния растеж и да повиши риска от прегряване на икономиката.

„Промишлеността направи впечатляващ старт на последното тримесечие на 2017 г.“, коментира Роб Добсън, директор на Markit. “Продължаващото добро представяне на промишлеността и нарастващият ценови натиск ще затвърдят очакванията, че АЦБ ще повиши лихвите за пръв път от десетилетие”, допълва той.

В петък Markit ще публикува доклада си за бизнес активността в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още