IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в германската промишленост се забавя втори пореден месец

Притокът на нов бизнес от чужбина показва най-слабите темпове на повишение от седем месеца насам

13:10 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в промишлеността в Германия отстъпа втори пореден месец, връщайки се до нивото си от октомври, след като в края на 2017 г. достигна рекордно високи стойности.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в промишлеността в Германия е достигнал ниво от 60,06 пункта през февруари спрямо предварителна оценка за 60,3 пункта Той обаче се забавя спрямо окончателното четене за януари, което сочи стойности от 61,1 пункта, показва проучване на агенция IHS Markit, цитирано от tradingeconomy.com.

Въпреки това растежът на производството в най-голямата икономика в Европа остава силен и е сред най-бързите в страната от началото на 2011 г. Темпът на новите поръчки обаче се забавя, а входящите потоци от нови бизнеси извън страната бележат най-бавния си темп на повишение от седем месеца насам. Секторите на потребителските и капиталовите стоки се отличават с най-голямо увеличение в производството, като добре се представят и междинните стоки.

„Промишленият сектор продължава да расте, но дава сигнали за отдръпване от високите си стойности от края на миналата година“, коментира Фил Смит, икономист в IHS Markit. Според него като ключови проблеми са се откроили затрудненията с доставките и поскъпването на стоманата. 

От данните става ясно още, че създаването на нови работни места се забавя за трети пореден месец, но темпът все още остава на едно от най-високите си нива в 22-годишната история на проучването. От гледна точка на цените инфлацията на производствените разходи доближава седемгодишен връх.

Февруарското проучване на IHS Markit отчете и най-голямото месечно увеличение на средните срокове за доставка в историята. Много производители отбелязват, че са срещнали трудности с веригите за доставка, както и липса в наличието на суровини. Бизнесът е посочил стоманата като една от основните причини за увеличението на разходите им през февруари.

Производителите остават уверени в разрастването на производството през следващите 12 месеца, но въпреки това нивата на оптимизъм падат на тримесечно дъно, като настроенията отразяват притесненията около ценовия натиск и потенциално прегряване на сектора.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още