IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация изненадващо се забави през април

Растежът на цените в най-голямата икономика на Европейския съюз, хармонизиранi спрямо данните за инфлацията в другите страни от ЕС, се е забавил до 1,4%

17:46 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия изненада анализаторите като отчете забавяне през април, потвърждавайки предпазливостта на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно изключително плавното прекратяване на програмата за икономически стимули.

Растежът на цените в най-голямата икономика на Европейския съюз, хармонизирани спрямо данните за инфлацията в другите страни от ЕС, се е забавил до 1,4%, съобщава Ройтерс. Очакванията за месеца бяха, че увеличението ще остане без промяна на месечна база, а именно на стойности от 1,5%.

Предварителните данни също така показват, че хармонизираните с ЕС цени на месечна база се понижават с 0,1%. И при тях очакванията бяха за запазване на стойностите от предходния месец.

Времето, по което тази година бяха великденските празници, както и ефектът от цените на самолетните билети и пакетите за почивка, може да бъдат частично обвинявани за по-слабите данни.

Изпълнителният директор на ЕЦБ Марио Драги заяви миналата седмица, че институцията трябва да направи оценка на развитието в региона на единната валута, преди да предприеме следващите си стъпки по отношение на политиката си. Законодателите се опитват да установят дали скорошното отслабване на политическите индикатори е временна глътка въздух за ръста или е сигнал за по-значителна низходяща тенденция.

Европейската банка има намерение да продължи програмата си за покупка на облигации най-рано до края на септември, като повечето икономисти очакват тя да бъде прекратена до края на годината. Някои от колегите на Драги обаче вече отхвърлиха притесненията, посочвайки, че икономиката ще продължи да нараства със стабилен темп, посочва Bloomberg.

„Възстановяването няма да приключи“, заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре по време на срещата на финансовите министри в София миналия петък. „Една от причините е, че не е възстановяване, а разрастване, така че ние вече сме отвъд възстановяването“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още