IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската икономика загуби скорост през третото тримесечие

Рим разполага с три седмици, за да представи нов бюджет, въпреки че правителството заяви, че няма намерение да променя плановете си

15:34 | 30.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианската икономика загуби скоростта си през третото тримесечие на 2018 г., тъй като вътрешното търсене и търговските потоци не успяха да стимулират растежа, съобщава Ройтерс, цитирайки предварителни данни.

БВП на Италия остана без промяна в периода между юли и септември след увеличение с 0,2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. Ръстът на годишна база към края на септември е с 0,8%. За сравнение, анализаторите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха повишение с 0,1% за тримесечието спрямо предходното и с 0,9 на сто на годишна база.

Растежът в третата по големина икономика в Европа се забавя постепенно от началото на 2017 г., като всъщност забавянето на ръста на БВП в последните данни е най-слабият резултат от четвъртото тримесечие на 2014 г.

Този месец правителството, което встъпи в длъжност през юни, намали официалната прогноза за цялата 2018 г. на 1,2% спрямо предходната за 1,5%, направена през април от предишната администрация.

Новата коалиция на движението "Пет звезди" представи бюджет за 2019 г., който според управляващите е необходим за стимулиране на растежа и за предотвратяване изпадането в рецесия на Италия. Бюджетът, чиято цел е дефицитът да нарасне до 2,4% от БВП през 2019 г. от 1,8% през тази, беше отхвърлен миналата седмица от Европейската комисия.

Рим разполага с три седмици, за да представи нов бюджет, въпреки че правителството заяви, че няма намерение да променя плановете си.

В предварителните данни липсва разбивка по отделните компененти на БВП, но според Националния статистически институт на Италия секторите на услугите и селското стопанство са се разширили, докато индустрията е оказала негативен ефект върху растежа.

Правителството на страната прогнозира, че ръстът ще се ускори до 1,5% през следващата година благодарение на увеличените инвестиции, съкращаването на данъците и нова схема за подпомагане на доходите, която според него може да увеличи потребителските разходи. Европейската комисия обаче твърди, че прогнозата за растежа е твърде оптимистична.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още