IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ArcelorMittal: Глобалното търсене на стомана се свива

Европейските производители са засегнати най-силно от тенденцията заради забавянето на автомобилната индустрия и евтиния внос

17:19 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стоманодобивната промишленост вече не носи само добри новини за световната икономика. Тази година се оказва доста мрачна за стоманопроизводителите по целия свят, тъй като търговските спорове възпрепятстват производството и влошават доверието на бизнеса.

Европейските производители са засегнати най-силно от тенденцията. И докато условията в региона продължават да се влошават, прогнозите на ArcelorMittal, направени в четвъртък, предполагат, че кризата се задълбочава по целия свят.

ArcelorMittal свидетелства, че търсенето в САЩ се е свило тази година, тъй като купувачите намаляват запасите си. Компанията намали прогнозата си не само за търсенето в Европа, а изрази и притеснения относно глобалните перспективи за ръста на търсенето. С изключение на това от Китай, потреблението изглежда непроменено на годишна база.

„Търсенето на основните ни пазари в Европа и САЩ остава слабо, което отразява потиснатата производствена активност и продължаващата слабост в автомобилостроенето“, казват от компанията.

Според ArcelorMittal европейското потребление на стомана намалява с около 3% през тази година. Това е най-големият спад в търсенето от 2012 г. насам. Забавянето в продажбите на ключовия за индустрията автомобилен сектор и конкуренцията от по-евтиния внос предивзиква криза в стоманодобивната промишленост в региона.

Сега ArcelorMittal смята, че търсенето в САЩ може да се свие с 1%, докато по-рано през годината компанията прогнозира непроменено или дори малко по-високо търсене.

ArcelorMittal не е единствената компания, която забелязва тревожните сигнали. Австрийският производител на стомана Voestalpine AG намали прогнозната си печалбата за трети път тази година. Индийската компания Tata Steel Steel Ltd. понижи целта си за намаляване на дълга в отговор на по-слабите пазарни условия.

ArcelorMittal отговори на кризата чрез намаляване на производството в Европа, а през август заяви, че през следващите две години може да продаде свои непроизводствемни активи на стойност до 2 милиарда долара, за да намали дълга си. Компанията заяви в четвъртък, че постига напредък в тези усилия и също така намали своите планове за капиталови разходи през тази година.

Отчетът на ArcelorMittal за третото тримесечие надмина очакванията на анализаторите, въпреки че печалбата на компанията преди приспадането на лихви, данъци и разходи за амортизация е с 61% по-ниска в сравнение с година по-рано. Средната продажна цена на стоманата на компанията през третото тримесечие е с 11% по-ниска в сравнение със същия период на 2018 г.

Единственото „цветно петно“ в прогнозата на ArcelorMittal е Китай, където сега компанията очаква увеличение на потреблението от 2%, тъй като търсенето в страната продължава да бъде стабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още