IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиката на ниски и отрицателни лихви – по-опасна от търговските войни?

Един от най-големите недостатъци на ниските лихви са, че те всъщност наказват спестяващите, смята Павел Бандилов

22:10 | 04.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вероятно е в краткосрочен план пазарите да останат подвластни на случващото се на търговския фронт. Събитията там обаче изместват фокуса от по-сериозната заплаха – политиката на ниски и отрицателни лихви, които централните банкери въведоха. Това заяви Павел Бандилов, изпълнителен директор на BPD Индустриален фонд за недвижими имоти АДСИЦ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Според Бандилов един от най-големите недостатъци на ниските лихви са, че те всъщност наказват спестяващите.

„Инвестициите няма как да не бъдат породени от спестявания в системата“, подчертава той.

Гостът коментира и амбициите на Европейския съюз (ЕС) по отношение на борбата с климатичните промени. Според него обаче мерките на блока трябва да бъдат в друга насока.

„Виждаме 3 икономически гиганта (САЩ, Китай и ЕС), чиито интереси няма как да не се сблъскат. Всеки от тях трябва да направи икономиката си по-добра“, коментира Бандилов.

По думите му ЕС трябва да води политика, която да насърчава бизнеса, да създава нова среда. Като пример той посочи САЩ, където вече имаше едно намаление на данъците.

„Ако ЕС подхожда толкова рестриктивно и към споделената икономика, рискува да остане без нея, и то в период, в който целият свят се движи натам“, изтъква още Бандилов.

Гостът споделя и очакванията си за 2020 г. Той определи прогнозирането като самотно и трудно занимание, но не изключи възможността от неблагоприятни промени - най-вече при облигациите, които да са продиктувани от отрицателните лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още