IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на китайското фабрично производство вещае проблеми за икономиката

Индексът на производствените цени в Китай е на най-високото си ниво от 2005 г. насам

12:25 | 31.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Фабричното производство в Китай се е свило повече от очакваното през октомври и отбелязва спад за втори пореден месец заради високите цени на суровините и забавянето на местното търсене, предава Ройтерс. Това е сигнал за още икономически притеснения през последното тримесечие на 2021 г.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI е на ниво от 49,2 пункта през октомври, което е спад спрямо 49,6 пункта през септември, сочат данни на китайската Национална статистическа служба, публикувани в неделя. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването. Анализатори очакваха индексът да е на ниво от 49,7 пункта.

Големият производствен сектор в Китай се забавя последователно тази година, като през септември производството нарасна с най-вялия си темп от март 2020 г. насам заради екологичните ограничения и по-високите цени на суровините.

В унисон със забавянето на основния индекс PMI подиндексът за производството е намалял до 48,4 пункта през октомври спрямо 49,5 пункта през септември. Подиндексът за нови поръчки също се е свил за трети пореден месец до ниво от 48,8 пункта.

„Около една трета от анкетираните компании посочиха недостатъчното търсене като най-голямото си затруднение и отбелязаха, че намалялото търсене е ограничило производството им“, коментира Джан Лицюн, анализатор в China Logistics Information Center.

Още по-тревожното е, че подиндексът на производствените цени е нараснал до 61,1 пункта, най-високото ниво от 2016 г. насам, когато статистическата служба е започнала да публикува данни за индикатора. Това е знак за растящ инфлационен натиск, докато по-широкият икономически растеж се забавя.

„Производственият индекс намаля до най-ниското си ниво от началото на публикуването му през 2005 г., като се изключат периодът на световната финансова криза през 2008-2009 г. и пандемията от COVID през февруари 2020 г.“, коментира Джъвей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management.

„Индексът на производствените цени нарасна до най-високото си ниво от началото на публикуването му през 2016 г. Тези сигнали потвърждават, че икономиката на Китай вероятно вече преминава през стагфлация“, допълва той.

Инфлацията в индустрията се ускори до рекорден връх миналия месец на фона на растящите цени на суровините, но слабото търсене ограничи инфлацията на потребителските стоки, принуждавайки държавните ръководители да търсят труден баланс между подкрепата за икономиката и подклаждането на още по-голям ръст на производствените цени.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват Китайската народна банка да се въздържи от опити за стимулиране на икономиката чрез ограничаване на ликвидните средства, които банките трябва да държат в резервите си, до първото тримесечие на 2022 г.

„Производството остава слабо, което показва, че проблемът с търсенето може да е относително голям и да е нужна политика на известни облекчения“, коментира Джоу Хао, старши икономист в Commerzbank.

Официалният индекс PMI извън промишлеността се понижи леко през октомври до 52,4 пункта спрямо 53,2 пункта през септември, когато услугите се върнаха към ръст в края на напрегнатото заради COVID лято.

Нови огнища на коронавируса бяха установени през октомври, особено в северната част на Китай, и може отново да нарушат икономическата дейност и да нанесат нов удар на сектора на услугите заради тежките ограничения за овладяване на болестта.

„Заради влиянието на епидемията и на времето потребителите бяха по-склонни да прекарат ваканцията си у дома или да пътуват на кратки разстояния“, коментира Джао Цинхъ, старши статистик в китайската Национална статистическа служба.

Макар че транспортният сектор, включително авиацията и железопътните услуги, се разшири, ръстът беше относително слаб, отбеляза Джао.

Официалният композитен индекс PMI в Китай, който включва както производството, така и услугите, беше на ниво от 50,8 пункта, което е спад спрямо 51,7 пункта през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още