IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на японските фабрики се забави до петмесечно дъно

Данните подчертават продължителния ефект, който проблемите със снабдителните вериги имат върху третата по големина икономика в света

10:47 | 21.02.22 г.
<p>
	Активността в сектора на услугите се е свила с най-бързия си темп от май 2020 г<em>. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Активността в сектора на услугите се е свила с най-бързия си темп от май 2020 г. Снимка: Bloomberg L.P.

Активността на японските фабрики се е увеличила с най-бавния си темп от пет месеца насам през февруари заради спад на производството, пише Ройтерс. Данните подчертават продължителния ефект, който проблемите със снабдителните вериги имат върху третата по големина икономика в света.

Активността в сектора на услугите се е свила с най-бързия си темп от май 2020 г., след като търсенето е намаляло заради бързия ръст в броя новозаразени, предизвикан от омикрон щама на коронавируса.

Предварителните данни показват, че индексът на мениджърите по поръчите (PMI) в производството на au Jibun Bank е отбелязал спад до сезонно изгладените 52,9 пункта. За сравнение – през януари показателят е бил на ниво от 55,4 пункта. Резултат под 50 пункта сигнализира за свиване, докато над 50 пункта показва разширяване.

Индексът на мениджърите по поръчите (PMI) в услугите на au Jibun Bank е спаднал до 42,7 пункта спрямо януарските 47,6 пункта.

Общият индекс PMI, обединяващ данните за производството и услугите, е отбелязал понижение до 44,6 пункта спрямо януарските резултати от 49,9 пункта. Това е най-ниското ниво на показателя от юни 2020 г., когато той се е равнявал на 40,8 пункта.

"Производителите отчетоха спад в производството за пръв път от пет месеца, въпреки че темпът на свиване бе значително по-лек, отколкото този в доминиращия сектор на услугите“, каза икономистът в IHS Markit Усама Бати.

Проучването показа, че продължаващите забавяния на доставките допълнително са засилили недостига на материали, поради което цените им са нараснали с най-бързия си темп от август 2008 г.

„Фирмите все още отчитат, че покачващите се цени на суровините и недостигът на материали, особено на горива и метали, са продължили да свиват активността в частния сектор“, каза още Бати.

Производителите посочват, че запасите на суровини и други материали са нараснали с най-бързия си темп, откакто е започнало да се прави това проучване през октомври 2001 г.

Оптимизмът относно бизнес условията на производителите и на фирмите за услуги за следващите 12 месеца също е намалял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още