IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите отложиха прогнозите си за лихвено повишение от ЕЦБ заради Украйна

Броят на очакваните увеличение на лихвите също намаля

11:43 | 22.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на пазарните играчи за по-агресивно затягане на паричната политика от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) намаляват на фона на ескалиращото напрежение между Русия и Запада покрай Украйна, пише Bloomberg.

Прогнозите на паричните пазари сега са ЕЦБ да увеличи основния лихвен процент с 25 базисни пункта за пръв път от повече от десетилетие едва през декември. За сравнение – по-рано очакванията бяха това да се случи през октомври тази година. Миналата седмица паричните пазари дори очакваха две такива повишения до края на 2022 г.

Промяната в очакванията е предшествана от изявлението на руския държавен глава Владимир Путин, с което той призна самообявилите се "народни републики" в Донецк и Луганск за независими и подписа както укази за независимостта им, така и договори за взаимопомощ и сътрудничество с лидерите на ДНР и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник.

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори през януари, което допринесе за промяна в мисленето сред централните банкери. Редица представители на ЕЦБ, в т.ч. Йоахим Нагел, Мартинс Казакс и Петер Казимир, посочиха, че затягането на паричната политика може да се случи до края на годината.

След последното си заседание в началото на февруари все повече банкери започнаха да изтъкват, че следващите решения ще бъдат взети на база постъпилите данни за покачването на цените. Въпросът сега е доколко реакцията на европейския регулатор няма да е твърде закъсняла, тъй като поскъпващата енергия продължава да натежава на домакинствата и компаниите.

 

 

 

 

 

 

 

Редица икономисти от Goldman Sachs Group Inc. до Deutsche Bank AG също проногозират увеличения от 25 базисни пункта, които ще се случат през септември и декември.

Миналата седмица обаче гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард за пореден път предупреди, че твърде агресивни действия биха навредили на икономическото възстановяване на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още