IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на руските компании се забави до близо двегодишно дъно

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се е понижил до 44,1 пункта през март

13:55 | 01.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Активността на руските производители е отчела най-бързия темп на понижение през март от първите месеци на пандемията през 2020 г., съобщи Ройтерс. Причина за спада е било рязкото увеличение на времето за доставка, както и недостигът на материали.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global се е понижил от 48,6 пункта през февруари до 44,1 пункта през март, което е значително под границата от 50 пункта, разделяща ръста от спада.

В проучването не се споменава инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, нито последвалите строги санкции срещу Москва.

Производителите отчетоха поредното влошаване на времето за доставка, посочват в доклада си от S&P Global. "Времето за доставка се е удължило значително до най-високото си ниво в историята на фона на острия недостиг на материали", пишат експертите.

Недостигът на суровини е затруднил усилията на компаниите да възстановят инвентара си.

Проучването отчете и най-значителното увеличение на продажните цени в историята, както и най-резкия ръст в производствените цени, откакто се води статистиката от септември 1997 г.

Заетостта е намаляла за втори пореден месец, заедно с търсенето и новите поръчки.

Войната в Украйна и наложените санкции против Москва не оказват влияние единствено върху Русия. Публикуваните по-рано в петък данни показаха, че активността на китайските фабрики се е свила с най-бързия си темп от две години насам заради бързото разпространение на коронавируса и конфликта в Украйна.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/Markit в производството в Китай се е понижил от 50,4 пункта през февруари до 48,1 пункта през март. Това е бил най-бързият темп на свиване от февруари 2020 г.

Отражение от руската инвазия има и върху икономиката на еврозоната, където потребителските нагласи се влошават, а инфлацията продължава да достига нови рекордни равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още