IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия вероятно ще отчете най-големия си спад от 1994 г.

Брутният вътрешен продукт на страната може да се свие с над 10%, заяви бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин

14:29 | 12.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Русия е напът да се свие с над 10% през 2022 г., което би било най-големият спад от годините след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Прогнозата направи бившият финансов министър на страната Алексей Кудрин, цитиран от Ройтерс.

Русия е изправена пред ускоряваща се инфлация, изтичащи капитали, като междувременно е изправена и пред риска от дългови дефолт, след като западните страни наложиха санкции на Москва заради инвазията в Украйна.

В момента икономическият и финансовият министър на Русия работят върху изготвянето на нови прогнози, заяви Кудрин, цитиран от държавната руска агенция "РИА Новости".

"Официалната статистика ще бъде за свиване от над 10%", посочи Кудрин, който бе финансов министър в периода 2000-2011 г. и в момента е ръководител на Одитната палата.

Предишните прогнози на руското правителство предвиждаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 3% тази година, след като през 2021 г. той се повиши с 4,7 на сто.

Анонимен източник на Ройтерс, близък до правителството, посочи, че икономическото министерство прогнозира свиване на БВП с между 10 и 15% тази година.

Едно такова понижение би се равнявало на най-голямото от 1994 г., показват данните на Международния валутен фонд (МВФ) и на Световната банка, която прогнозира понижение от 11,2% на руския БВП.

Средните прогнози на анализаторите, анкетирани от медията, са руската икономика да се свие със 7,3% през 2022 г., а инфлацията да достигне близо 24%, което би било най-високото равнище от 1999 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Нищо, то закво им е на ва.тниците икономика.Володята като им маха от красная площадь друго не им трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още