IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските фабрики леко увеличиха производството през май

Данните за индекса на мениджърите по поръчките показват, че европейските производители все още са изправени пред редица предизвикателства

13:52 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Германските производители леко са увеличили продукцията през май, подкрепени от изостанали поръчки, увеличен персонал и в някои случаи - подобрено наличие на суровини, пише Ройтерс.

Допълнителното понижение на новите поръчки обаче сигнализира за предстоящи трудни времена за производствения сектор.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global за производството, което е с дял от една пета от икономиката на страната, достигна ниво от 54,8 пункта.

Проблемите със снабдителните вериги все още вредят на фабриките в най-голямата европейска икономика, а данните за намалелите нови поръчки през май показаха низходящ тренд, след като преминаха на отрицателна територия за пръв път от близо две години през април.

Фил Смит, асоцииран директор по икономика в S&P Global Market Intelligence, коментира, че търсенето е изправено пред силни насрещни ветрове, включително несигурността заради войната в Украйна, блокиранията в Китай и рязко покачващите се цени.

"Производството все още има да извърви известен път, за да настигне търсенето, но забавеният темп на натрупване на изостанали поръчки е сигнал, че разликата донякъде е намалена", допълни Смит.

Междувременно данните за Франция показаха, че производственият сектор в страната е преминал през бурен месец. PMI индексът се е свил от 55,7 пункта през април до 54,6 пункта през май, достигайки седемесечно дъно.

"Френският производствен сектор успява да се задържи на територията на ръста, но сегашният темп на растеж се забавя насред изобилието от икономически предизвикателства", каза старшият икономист в S&P  Джо Хайес.

Най-голям удар върху показателя във Франция са нанесли новите поръчки, които са останали почти без промяна, тъй като клиентите са били разколебани да поемат ангажимент заради ценовия натиск, голям фактор за който е войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още