IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Румъния продължава да се ускорява

Въпреки че повишението в индекса е било под прогнозите на анализаторите, то все още сигнализира за високо равнище на инфлацията

11:26 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Потребителската инфлация в Румъния е продължила своето ускорение през юни, отчитайки годишно увеличение от 15,05%, съобщи статистическата служба на страната, цитирана от Ройтерс.

За сравнение - през май показателят се равняваше на 14,49 на сто. Въпреки че повишението е под медианните прогнози на анализатори в анкета на медията за ниво от 15,10%, то все още показва инфлационно равнище, което е значително над целевото на банката. Румънската централна банка има целеви инфлационен диапазон от 1,5-3,5%.

На месечна база потребителската инфлация се е ускорила до 0,76%, като храните са поскъпнали с 0,62%, нехранителните продукти с 0,92%, а услугите - с 0,54 на сто.

В опит да контролира инфлацията Румънската централна банка увеличи цената на кредитите със 100 базисни пункта (б.п.) в началото на юли до ниво от 4,75% - най-голямото повишение от финансовата криза от 2008 г. насам.

Според някои икономисти причина за агресивното покачване са действията на регулаторите в съседните страни, тъй като до момента ведомството избягваше по-агресивни повишения.

За сравнение - Чешката централна банка повиши лихвите със 125 б.п. през юни, тази на Полша със 75 б.п., а унгарският регулатор също започна по-бързо да разперва ястребовите* си крила.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още