IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство в еврозоната надмина очакванията

Рязкото повишение в продукцията на капиталови стоки и на нетрайни потребителски стоки подпомогна увеличението в общия показател

17:27 | 13.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на промишленото производство в еврозоната е надминал очакванията през май, когато продукцията на капиталови и нетрайни потребителски стоки е записала рязко повишение, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Ройтерс.

Месечното повишение на показателя се е равнявало на 0,8%, докато годишното - на 1,6 на сто. За сравнение - пазарните очакванията бяха за ръст от съответно 0,3% спрямо април и спрямо май 2021 г.

Продукцията на нетрайни потребителски стоки, като храни и дрехи, се е увеличила с 2,7%, докато тази на капиталови, отразяваща бизнес инвестициите, е била с 2,5% повече. Освен това, капиталовите стоки са нараснали с 0,9% на годишна база, след като през първите четири месеца на 2022 г. показателят отбелязваше понижения.

Същевременно производството на трайни стоки се е увеличило с 1,4% през май.

Що се отнася до Европейския съюз (ЕС), промишленото производство е нараснало с 0,6% на месечна и с 2,7% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Ееее...Ми нали санкциите срещу Русия я съсипаха таз еврозона , пък растежът и надминал очакванията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още