IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да се спечели от слабото евро

Както залагащите на поевтиняващо евро, така и неследващите стадния инстинкт имат възможност да спечелят от трендовете

16:22 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Прогнозирането на промените в обменните курсове се счита за едно от най-трудните упражнения на финансовите пазари. Ако при акциите на Volkswagen обикновено е достатъчно да се погледне пазара на автомобили и възможностите за продажби на марките на Volkswagen или при концентрата от портокалов сок да се следи времето и количеството реколта, то за валутите от значение е… всичко. И то винаги по отношение на друга валутна зона. Каква е паричната политика, фискалната политика, как се развива населението, количеството на работната ръка, заплатите и надниците, колко иновативни са компаниите? Броят на детерминантите е почти безкраен. Затова и спекулациите с валута винаги са трудни.

Вярно е обаче, че след като пазарът е избрал определена посока, тази тенденция обикновено се запазва за дълго време. В случая с еврото това понастоящем е низходящ тренд. В сряда той беше подкрепен от данните за инфлацията в Америка. През юни цените там се повишиха с 9,1% - най-силното увеличение от 1981 г. насам и по-силно от очакваното от експертите. Поради това силните повишения на лихвените проценти в Америка стават все по-вероятни, а лихвеният диференциал между валутните зони е класически двигател на валутните курсове. Ето защо в сряда еврото за кратко падна под паритета с долара за първи път от есента на 2002 г. насам, припомня германският FAZ. 

Още по-силен двигател в момента обаче е войната в Европа и произтичащият от нея хаос на енергийните пазари, включително заплахата от недостиг на газ за европейските икономики. Насрещният вятър за еврото е огромен. Така например, ако разгледаме 90-те най-търгувани продукта на френската банка Société Générale, свързани с обменния курс евро-долар, ще видим, че почти изцяло се спекулира с още по-слабо евро и само в много редки случаи - с обратната позиция. Тези, които още през последните месеци бяха на мнение, че една война на прага на еврозоната може само да отслаби валутата, могат да спечелят много пари от нея. Например Turbo-Put на Société Générale върху обменния курс евро-долар, емитиран в края на октомври 2021 г., тогава струва 50 цента. Днес той е 14,80 евро. Това означава, че цената се е увеличила почти тридесет пъти. Тъй като валутите обикновено изпитват по-слаби колебания, отколкото например цените на акциите, повечето инвеститори прибягват до ливъридж продукти, когато искат да спекулират с промените в обменните курсове. В гореспоменатия сертификат с идентификационен номер SF8TX8 текущият ливъридж е 6,8. Ако еврото спадне с още един процент спрямо долара, цената на тази ценна книга, наречена Best-Turbo-Optionsschein, се увеличава с 6,8 процента. Ако тя се движи с десет процента в очакваната посока, инвеститорът печели 68 процента.

Въпреки това ливъридж въздействието действа и в обратна посока. Ако еврото обърне тенденцията и поскъпне спрямо долара, инвеститорът губи 6,8 пъти. При обменен курс от 1,1513 долара за едно евро активът е „в нокаут" и напълно губи стойността си. Инвеститорите трябва да са наясно с този риск, когато избират продукт. В момента BNP Paribas предлага ливъридж до 43, а през следващите няколко дни ще емитира и нови ценни книжа с още по-висок ливъридж, които могат да се окажат безполезни дори при малки движения в грешна посока.

Ако това е твърде рисковано за вас, можете да се върнете към книжа с по-нисък ливъридж или дори към старата класика, която някога е била издадена от ABN Amro, а сега е част от продуктовата гама на BNP Paribas. Това е лихвен сертификат в щатски долари. Тук инвеститорът влага на американския паричен пазар и получава лихвен процент, съответстващ на дневния лихвен процент на паричния пазар там. Той е тясно свързан с основния лихвен процент на американската централна банка Фед и до март все още беше близо до 0,1%, а след това се увеличи с предприетите стъпки за повишаване на основния лихвен процент и в момента е 1,5%. Ако основните лихви продължат да се повишават, както обещава Фед, вероятно скоро ще бъдат достигнати лихвени проценти от 3%. В допълнение на лихвения процент инвеститорът участва в промяната на обменния курс на долара спрямо еврото. Благодарение на поскъпването на долара спрямо единната валута инвеститорите успяха да постигнат възвръщаемост от около 13% от началото на годината, а за една година назад възвръщаемостта е дори 18%.

Като облигации на приносител сертификатите са изложени на риск от страна на емитента. Ако емитентът изпадне в несъстоятелност, сертификатът може да се окаже безполезен. Затова тези, които предпочитат да инвестират във фондове, които са защитени като специални активи в случай на несъстоятелност, могат например да вложат парите си във фондове, специализирани в американски държавни облигации. Предвид общото бягство към долара в несигурна пазарна среда, те са много популярни. Достъпният за частни инвеститори борсово търгуван индексен фонд (ETF) с марката SPDR на State Street върху индекса Bloomberg за американски държавни облигации с падеж от 1 до 3 години може да се търгува под идентификационния номер A2PM4Q. Тези облигации се считат за особено сигурни. Съответно индексът почти не се движи, така че инвеститорите могат да получат почти чистото движение на долара спрямо еврото. Тези, които обичат малко по-рискови инструменти, могат да изберат индекса на американските държавни облигации с падеж от 7 до 10 години (WKN: A2ACRN). Тук цените се движат малко. През миналия месец те се повишиха с 8%. Освен това има и движение на обменния курс на долара спрямо еврото.

Тези, които искат да се противопоставят на стадния инстинкт и очакват курсът на еврото отново да се повиши, също могат да намерят съответните продукти, например WKN SF6NU4 с ливъридж от 5,8 и праг на нокаут при курс от 0,8342 долара за евро, т.е. близо до предишното дъно от 2000 г. Досега спекулациите с валутните курсове бяха поле за изява на много краткосрочно ориентирани инвеститори, които се занимават интензивно с валутните пазари и технически анализ на движението на цените. Но поглед към търговската статистика на Société Générale показва, че през последните седмици валутната двойка евро-долар отчита значително търсене и че интересът на частните инвеститори към темата се е увеличил значително. По този начин валутната двойка достига на моменти трето място в дневната статистика след Dax и петрола сорт Брент. Ако погледнем последните четири седмици, тя се изкачи необичайно високо до 6-то място, където изпревари акциите на Tesla. А на Deutsche Börse търговията с валутни продукти, търгувани на борсата (ETNs), напоследък значително нарасна, след като през март достигна своя връх.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за търговия с активи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още