IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на японските производителите се забави до 10-месечно дъно

Новите поръчки са записали първото си понижение от септември, а производствените равнища - от февруари

11:58 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на активността на японските производители записа най-слабия си темп от десет месеца през юли, тъй гато натискът от покачващите се цени и продължаващите проблеми на снабдителните вериги са навредили на производството и новите поръчки, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на au Jibun Bank е спаднал до 52,1 пункта през юли спрямо юнското ниво от 52,7 пункта. Резултатът маркира най-бавния темп на растеж от септември миналата година, като е под първоначално обявеното ниво от 52,2 пункта.

Японската икономика се затруднява да поддържа сигурно възстановяване от пандемичните ефекти на фона на скорошните нови огнища на заразени с коронавирус в Китай, войната в Украйна и поскъпващите суровини.

Според проучването намалялата продукция и новите поръчки са навредили на производствената активност, заедно с по-бавния ръст на останалите поръчки. Същевременно фирмите са продължили да наемат служители.

"Основният PMI индекс замаскира някои обезпокоителни тенденции при подиндексите, които допринесоха за рисковете за сектора", коментира Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Новите поръчки са намалели за пръв път от 10 месеца, докато производствените нива са се понижили за пръв път от февруари, допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още