IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителите в еврозоната се готвят за рецесия и висока инфлация

Според ново проучване на ЕЦБ медианната оценка на потребителите е за ръст на цените с 5% през следващата година

11:56 | 04.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителите в еврозоната се готвят икономиката да се свие и високата инфлация да продължи да изяжда от доходите им през следващата година, показа проучване на Европейската централна банка от четвъртък.

Проучването за нагласите на потребителите, използвано от централните банкери в техните обсъждания и публикувано в четвъртък за първи път, показва, че домакинствата започват да губят вяра в способността на ЕЦБ да свали инфлацията обратно до целта от 2%, съобщава Ройтерс.

Проучването, проведено през юни, показва, че медианната оценка на потребителите е за ръст на цените с 5% през следващата година и инфлация от 2,8% след три години.

За сравнение, очакванията за номиналните доходи са да растат с 0,9%, а разходите – с 3,9%, което предполага голям спад в способността на домакинствата да спестяват.

Потребителите очакват още икономиката да се свие с 1,3% през следващите 12 месеца.

За сравнение, ЕЦБ очаква инфлацията да е средно 6,8% през 2022 г., преди да се забави до 3,5% през 2023 г. и до 2,1% през 2024 г. Тя прогнозира ръст на икономиката от 3,7% през тази година, 2,8% през следващата и 1,6% през 2024 г.

ЕЦБ повиши основния си лихвен процент с 50 базисни пункта миналия месец и представи насоки за допълнителни увеличения през месеци напред, за да се пребори с рекордната инфлация в еврозоната, която удари 8,9% миналия месец.

Тя се позова на „закотвящите се инфлационни очаквания“ като една от причините за хода.

За проучването ЕЦБ интервюира около 14 хил. пълнолетни всеки месец от Белгия, Германия, Испания, Франция, Италия и Нидерландия. Тези страни допринасят за 85% от БВП на еврозоната и 83,8% от населението ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Въх, мари! Инфлацията на Путин съсипа света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още