IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред австралийската икономика се подобряват силно

Индексът на водещите индикатори сочи, че страната се е насочила към силен икономически ръст, подобен на този от 2007

09:50 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Перспективите пред австралийската икономика се подобряват силно

Икономиката на Австралия успя да преодолее кризата през 2009 г., както и последвалите увеличения на основния лихвен процент през последните три месеца на годината. Сега един от най-важните ориентири за икономическите перспективи пред страната – индексът на водещите индикатори на банката Westpac и Мелбърнския институт, сочи, че австралийската икономика е на път да отчете силен ръст.

Икономическият барометър се е повишил с 1,3 пункта, или 0,5%, до 245,8 пункта през декември. Това се дължи в най-голяма степен на поскъпването на акциите на фондовата борса в Сидни и нарастването на броя на издадените разрешителни за строеж. Силният ръст на индекса на водещите индикатори е още по-отчетлив, ако се вземе предвид силното повишение от 6,2% на годишна база през декември.

По този начин показателят, който предсказва икономическата активност в страната през следващите три до девет месеца, вече се намира много над средната си стойност в дългосрочен план. Това засилва очакванията, че основният лихвен процент ще се повиши през март, след като Австралийската централна банка вдигна лихвата с общо 0,75 процентни пункта през последните три месеца на 2009 г.

Според икономистите на банковата група Westpac перспективите за растеж пред австралийската икономика са се подобрили силно в края на миналата година. Индексът на водещите индикатори стигна най-ниското си ниво през май 2009 г., след което стремително пое нагоре.

Ускоряването на икономическия растеж през втората половина на миналата година е не само най-бързият обрат в австралийската икономика от рецесията в средата на 70-те години досега, но и очертава силен икономически растеж подобно на този, наблюдаван през 2007 г. Тогава силното търсене и поскъпване на суровините, които Австралия произвежда и изнася, доведе до бум в икономиката.

Безработицата в Австралия се понижи от 5,5% през декември до 5,3% през януари, след което индексите на потребителското и бизнес доверието отчетоха ръст в началото на тази година.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, се повиши с 0,4% през декември. На базата на тези данни икономистите на Westpac прогнозират растеж на брутния вътрешен продукт от 0,6 на сто през последното тримесечие на 2009 г.

Към 9:45 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9004 щатски долара, като по време на днешната валутна сесия австралийският долар поевтинява с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още