IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският животозастраховател Dai-Ichi готви IPO за 11,8 млрд. долара

Това може да стане второто по големина първично публично предлагане в корпоративната история на Япония

17:42 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Японският животозастраховател Dai-Ichi готви IPO за 11,8 млрд. долара

Японската животозастрахователна компания Dai-ichi Mutual Life Insurance съобщи днес, че възнамерява да привлече 1,08 трлн. японски йени (11,8 млрд. щатски долара) чрез първично публично предлагане (IPO) на свои акции на борсата в Токио. В случай, че Dai-ichi изпълни амбициозните си цели, нейният борсов дебют може да се окаже втори по големина в корпоративната история на Япония.

Животозастрахователят планира да се листне на Токийската фондова борса на 1 април и е поставил ориентировъчна цена за предложените повече от 7 млн. акции сумата от 150 хил. йени на акция. По този начин пазарната оценка на компанията може да надхвърли 1,5 трлн. йени, предаде MarketWatch.

В случай че премине успешно, IPO-то на Dai-Ichi може да стане второто по големина в Япония, след това на телекомуникационната компания Docomo NTT, която е привлякла чрез продажбата на акции 2,1 трлн. йени през 1998 г. Това може да стане и второто по големина IPO в света за последните две години, след това на Visa, която набра 19,7 млрд. долара чрез продажбата на акции през март 2008 г.

Dai-Ichi е втората по големина животозастрахователна компания в страната по размер на своите приходи. Нейното първично публично предлагане ще се поеме от японските финансови гиганти Nomura Holdings и Mizuho Financial, както и от американската Bank of America-Merrill Lynch. Нейното листване на Токийската фондова борса ще бъде първото по рода си в животозастрахователния сектор на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още