IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски агрохолдинг планира IPO в Лондон през май за над 250 млн. долара

Целият бизнес на Русагро се оценява на около 1 млрд. долара, над половината е свързан с преработка на сурова захар

12:21 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Руски агрохолдинг планира IPO в Лондон през май за над 250 млн. долара

Един от най-големите руски аграрно-промишлени холдинги - „Русагро“, планира през месец май да проведе първично публично предлагане (IPO) на Лондонската фондова борса (LSE), съобщи вестник „Комерсант“, позовавайки се на източници, близки до ръководството на холдинга. 

За организатори на листването са избрани „Ренесанс Капитал“, „Алфа банк“ и Credit Suisse.

Предвижда се по време на листването да бъдат привлечени около 250-300 млн. долара, а целият бизнес на „Русагро“ се оценява на около 1 млрд. долара.

Холдингът е създаден през 2003 г. Той е почти изцяло собственост на депутата Вадим Мошкович. Холдингът включва 6 предприятия от хранителната промишленост, 8 регионални търговски филиала и управляваща компания.

Според предварителни данни на ръководството на холдинга от ноември миналата година, приходите на „Русагро“ за 2009 г. са около 25 млрд. рубли (около 838 млн. долара). Около 60% от приходите на „Русагро“ идват от преработката и пласирането на захар, а другите основни източници на приходи за холдинга са от дейностите по преработка на масла и месо.

Източници, близки до компанията, коментират, че успехът на IPO-то на „Русагро“ силно зависи от световните цени на захарта. След рекордните си стойности през януари, сега цената на захарта на борсата в Лондон е 592 долара/т, което е спад с близо 17% спрямо началото на годината. Според руски анализатори, ако падането на цената на захарта продължи, е възможно листването на „Русагро“ в Лондон да се отложи.

Привлечените по време на IPO-то средства „Русагро“ планира да вложи за развитие, в т.ч. сделки по сливане и придобиване на активи в сектора на хранителната промишленост, твърдят източниците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още