IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилският корабостроител OSX с IPO за 5,6 млрд. долара

Това може да се превърне в най-голямото първично публично предлагане в страната от началото на тази година

14:46 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилският корабостроител OSX с IPO за 5,6 млрд. долара

Корабостроителната индустрия привлича все повече внимание и средства от страна на инвеститорите, като поредно доказателство за това е първичното публично предлагане (IPO) на бразилския корабостроител OSX. 

Компанията има за цел да привлече 5,6 млрд. долара чрез продажбата на свои акции на борсата в Сао Паоло, което може да се превърне в най-голямото IPO в Бразилия от началото на тази година.

Базираният в Рио де Жанейро бразилски корабостроител е собственост на милиардера Айке Батиста и планира да предложи на инвеститорите 7,44 млн. акции. Ценовият им диапазон ще бъде в интервала от 1000 до 1333,33 бразилски реала (563-751 щатски долара), предаде Ройтерс.

Айке Батиста е най-богатият човек в Бразилия, като притежава дялове за 15 млрд. долара в редица минни и енергийни компании.

Търговията с акциите на OSX може да започне още на 19 март.

Корабостроенето в Бразилия се очаква да бъде сред най-добре развиващите се отрасли през следващите години, след като през 2007 г. държавната петролна компания Petrobras откри голямо петролно находище в океана, което е най-голямото за Америка от 1970 г. Това ще увеличи производството на кораби, платформи и съоръжения за добив на суровия петрол, който се намира на 7 км под океанското дъно.

В момента в Бразилия оперират повече от дузина корабостроителни компании, а през януари корейската индустриална компания Hyundai Heavy Industries се съгласи да купи 10% от капитала на OSX, което може да увеличи поръчките за производство в бъдеще.

Главен поемател на емисията на OSX ще бъде швейцарската банка Credit Suisse. Пазарът на първични публични предлагания в Бразилия бе вторият най-активен в света през миналата година след този в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още