IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 банки се надпреварват да поемат IPO-то на Coal India

Борсовият дебют на индийската минна компания може да се превърне в най-големият за страната

16:56 | 05.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
20 банки се надпреварват да поемат IPO-то на Coal India

Двадесет различни финансови компании, в това число и инвестиционните банки Goldman Sachs и Morgan Stanley, се надпреварват да поемат първичното публично предлагане (IPO) на индийската минна компания Coal India, предаде Bloomberg.

Нейният борсов дебют може да се превърне в най-големият за фондовата борса в Мумбай, като се очаква компанията да набере до 2,9 млрд. долара през юли.

Това ще надмине сегашния рекорд, поставен от енергийната компания Reliance Power през януари 2008 г., която привлече 2,58 млрд. долара чрез своето първично публично предлагане на борсата в Мумбай.

Сред другите кандидати, които се надяват да бъдат поематели на емисията, се нареждат и Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland и Citigroup заради очакваната голяма комисиона от IPO-то на държавната добивна компания, която в момента е монополист в добива на въглища в страната.

Индийското правителство планира да привлече до 9 млрд. долара през фискалната година, приключваща на 31 март, чрез продажбата на свои дялове в 60 големи индийски компании.

През март Индия стана втората страна от групата на Г-20, чиято централна банка прибегна до мерки за затягане на паричната си политика, след Австралия. Икономиката на Индия, която е една от най-бързо развиващите се в света, отчете ръст от 6% на годишна база през последното тримесечие на 2009 г. и 7,9 на сто за предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още