IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Mercedes иска да увеличи ефективността в производството с 15%?

Луксозната марка оптимизира своите заводи с помощта на нова цифрова екосистема. Това би трябвало да направи ремонтите в монтажа почти остаряла технология

22:00 | 06.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: PA/RONALD WITTEK</p>

Снимка: PA/RONALD WITTEK

„Особено що се отнася до въпросите на качеството, важно е да не можете да разчитате само на знанията на един човек в даден завод, но и на опита от всички заводи“, казва пред Handelsblatt Ян Брехт, главен информационен директор (CIO) в Daimler. IT експертът и неговият екип работят с производствения екип на Бурцер в течение на повече от десет месеца, за да интегрират новата екосистема във фабриките на Mercedes.

MO360 трябва да определя стандартите в цялата индустрия. "Вече имаме увереността да кажем, че сме на върха в автомобилната индустрия", казва Брехт. Но също така трябва да сме честни, признава той: “Ако се сравняваме с технологичните гиганти в САЩ или Китай, ние, разбира се, не сме водещи", признава главен информационен директор на Daimler.

Внедряването започва в Зинделфинген

В същото време MO360 забележимо ще промени ежедневната работа на 80 000 служители в производството и повече от 2000 доставчици на Mercedes по целия свят. Дигиталната екосистема се използва изцяло за първи път в така наречената Factory 56, голямо монтажно халев завода на Daimler в Зинделфинген.

Новата S-класа ще се появи на монтажната линия тук след няколко седмици. Луксозната лимузина се счита от мнозина за най-добрата серийно произвеждана кола в света и затова трябва да се произвежда в една от най-модерните фабрики. Що се отнася до софтуера за своя флагман, групата разчита и на експертните познания на хиляди външни програмисти.


„Искаме да мислим за всичко това по-нататък и ще публикуваме поне част от изходния код и по този начин ще поканим глобалната общност  всъщност да помогне за изграждането на S-класата, например“, казва Брехт. Това обаче ще става при много ясно регламентирани рамкови условия, подчертава експертът.

Специално за Factory 56  Daimler поръча да се монтира високоскоростната мобилна 5G мрежа. Всеки служител работи напълно цифрово. Само в тази монтажна зала всяка година се спестяват до десет тона хартия.

За Mercedes Factory 56 ще е примерът за модернизиране на всички заводи. Понастоящем във всички фабрики на марката се създават много компоненти на MO360. „Ние сме в средата на официалното пускане“, казва производственият директор Бурцер. Мениджърът също иска да отвори цифровата екосистема за логистиката и доставчиците. "Вече има първоначални дискусии за това", обяснява той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

1
Финанси виж още