IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анонимни хакери обещават, че войната за Wikileaks ще продължи

Хакерската кампания Operation Payback е насочена срещу компании, които са лишили Wikileaks от услугите си

17:10 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анонимни хакери обещават, че войната за Wikileaks ще продължи

Член на групата хакери, наричащи се Anonymous, които атакуват компании, саботиращи Wikileaks, заяви, че кампанията от отмъщения не е приключила, съобщава BBC.

В интервю за британската медия хакер, наричащ себе си Coldblood, заявява, че „все повече и повече хора свалят и инсталират „доброволния ботнет инструмент“ и стават част от така наречения ботнет – армия от компютри зомбита, която може да бъде използвана за мощни хакерски атаки.

Миналата нощ Visa стана поредната жертва на атаката, след като страницата на компанията беше блокирана подобно на тази на Mastercard ден по-рано.

И двете компании са жертви на така наречената дистрибутирана denial-of-service (DOS) атака, при която сайтове биват бомбардирани с заявки до степен, при която не могат да функционират.

Хакерската кампания Operation Payback е насочена срещу компании, които са лишили Wikileaks от услугите си.

Wikileaks разгневи щатското правителство, след като разпространи над 250 хил. секретни дипломатически съобщения от американски посолства по цял свят. САЩ твърдят, че действията на Wikileaks са незаконни, но отричат да са оказвали натиск над компании като PayPal да отказват услуги на Wikileaks.

Coldblood, който не е официален говорител на Anonymous, заяви, че през последните дни „хиляди хора са се включили“ в това, което той описва като първата „информационна война“.

„Искаме интернет да остане отворен и свободен, но през последните години правителствата се опитват да ограничат свободата, която имаме там“, казва той.

Според съобщение на страницата на Operation Payback на Twitter сайтът на Visa е бил превзет.

Днес Twitter и Facebook забраниха страниците на активистите, свързани с Operation Payback в двете социални мрежи, съобщава Financial Times.

От Twitter отказаха коментар за свалянето на страницата на Anonymous, но посочиха, че последното съобщение преди свалянето е представлявало линк към файл, съдържащ информация за потребители на кредитни карти.

Пол Мътън от компанията за интернет сигурност Netcraft, който наблюдава атаките, заяви, че Visa се смята за значително по-трудна цел и че за атака срещу сайта на компанията са необходими доста по-голям брой компютри, отколкото за успешна атака срещу Mastercard – 2000 спрямо 400.

Преди 10 дни, след като стартира публикуването на секретните документи, Wikileaks също беше подложен на масирана DOS атака, заявките в която са достигнали 10 гигабита в секунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още