IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи може да не излязат скоро на борсата в САЩ

В Конгреса са предложени поправки в Закона за ценните книжа и борсите, предвиждащи увеличаване на броя на акционерите до 1 000 като задължително условие за IPO

07:26 | 17.06.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В американския Конгрес ще бъдат представени поправки в Закона за ценните книжа и борсите, които ще позволят на популярните социални мрежи и други интернет компани да отложат първичното публично предлагане на своите акции, съобщава списание Fortune.

Именно във връзка с изискванията на този закон Комисията за борсите и ценните книжа през декември миналата година започна разследване на търговията с акции на частни компании.

Предполагаше се, че компании като Facebook, Twitter, Zynga и LinkedIn може да ускорят процедурата по IPO под натиска на регулаторните органи.

LinkedIn вече проведе своето IPO, Очаква се производителят на игри за социалните мрежи Zynga да подаде заявка за първично публично предлагане до края на юни, а Facebook – през октомври-ноември 2011 г.

Проектът за поправки, цитиран във Fortune, предполага двукратно увеличаване на ограничението за броя на акционерите в частните компании.

Според настоящето „правило 500“ всяка компания е длъжна да проведе IPO или да започне да отчита по друг начин финансовата си дейност, ако броят на ационерите й надхвърли 500 души.

Ако поправките бъдат приети, този таван ще бъде увеличен на 1 000 акционери. Авторите им предлагат също да бъдат изключени от него служителите на компанията, които притежават акции в нея, както и акредитираните инвеститори – фондове и бизнесмени, чието състояние не надхвърля 1 млн. долара.

Според проекта сред акционерите, влизащи в ограничението, ще останат малките фирми и банки, както и членовете на семействата и приятели на бизнесмените.

„Фондовите борси в момента създават предимства за компании с определени размери и профили. Поправките в закона, ако бъдат приети, ще позволят на бизнесмените сами да избират своето бъдеще“, смята Бари Силбърт, основател и главен изпълнителен директор на борсата SecondMarket, където се търгуват акции на частни компании.

Подобни борси редовно активно лобират за приемането на подобни поправки, тъй като това ще им позволи да получават още комисиони от продажбите на акции на частни компании.

Теоретично обаче приемането на подобни поправки ще позволи на инициативите, финансирани от професионални инвеститори, да остават частни за неопределено време, пише Fortune.

Това се отнася не само до интернет услугите, но и за редица компании от други IT браншове и биотехнологиите.

Шестима членове на Камарата на представителите са готови да подкрепят поправките. Обаче тяхното обсъждане, приемане или отхвърляне може да продължи няколко месеца, докато повечето големи интернет компании планират своето IPO през следващата година – година и половина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още