IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да стигне до Марс

Азиатската държава планира да измести Запада от лидерската му позиция в космическите изследвания

17:48 | 31.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайската космическа програма става все по-амбициозна<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайската космическа програма става все по-амбициозна. Снимка: Ройтерс

По този начин Китай ще стане втората нация след САЩ, която ще стори това. За разлика от САЩ и Русия обаче азиатската страна все още е изпълнена с ентусиазъм. Докато американците планират да пратят отново хора сред звездите най-рано след две години, а руската космическа програма страда от хроничен недостиг на средства, китайците са изпълнени с амбиции. След луната на дневен ред са Марс и Венера, казва Уо Уейжън, началник на китайската лунна програма.

Пекин иска да настигне Запада във всяко отношение. Космическите изследвания ще бъдат мощен символ за техническия прогрес на страната. Стартиращите ракети и снимките от орбита ще покажат и на собственото население колко далече е отишла страната и ще го накарат да се гордее с постигнатото.

Китайската космическа програма обаче не иска участва в общи проекти, които вече се изпълняват от преди повече от 40 години. Например в космическите станции – китайските модули се планира да са доста по-удобни от тези на международната космическа станция ISS. „Наша собствена станция ще означава голям пробив за Китай“, казва говорител на CNSA.

И докато на Запад заради икономическата криза бюджетите за изследвания се свиват, китайските амбиции не са под въпрос. „Щом вече сме решени, ще продължим натам“, казва Циан Уейпин, висш функционер на CNSA, цитиран от China Daily. Като водеща страна Китай била задължена да тласка напред развитието на космическите науки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
petkopopov11
преди 12 години
ниското ка4ество на китайските ракети е световноизвестно Дано поне да не объркат пътя и да не се блъснат в .........Слънцето ."Не мом4ета,не натам невярвайте на вашия телескоп това не е Марс това е Луната" (например):)))))))))).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KostadinovK
преди 12 години
Браво на китайците! Запада в последните 20 години само тъпче на едно място като няма конкуреция. Бъдещето е само в космоса. Скоро на Земята ще стане тясно за всички и ресурсите ще свършат. Ако не се излезе в космоса по-бързо народите ще имат големи проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още