IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google гарантира на Mozilla почти 1 млрд. долара

Сумата е три пъти по-висока от досега плащаната от компанията

10:50 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Google гарантира на Mozilla почти 1 млрд. долара

Преди няколко дни стана ясно, че фондация Mozilla и Google са подновили за 3 години договора, според който Google ще бъде интернет търсачката по подразбиране за интернет браузъра.

Подновяването бе от особена важност за Mozilla, тъй като официално компанията е организация с нестопанска цел и като такава разчита основно на Google за генериране на приходи.

Финансови детайли за споразумението, което според вестникарските заглавия осигурява съществуването на Firefox, не бяха споменати. Но всъщност това е било по-скоро наддаване с Microsoft, заради което изтеклия в края на ноември договор бе продължен едва в средата на декември.

Според авторката на Wall Street Journal Кара Суишър Google гарантира поне почти 300 млн. долара на година от приходи в партньорството, в което Google ще бъде интернет търсачката по подразбиране за Firefox. И понеже договорът е тригодишен, се очаква Mozilla да получи поне 900 млн. долара.

Сумата е три пъти по-висока от това, което до този момент Google даваше на Mozilla. За 2010 г. интернет търсачката е допринесла за 84% от общо 123 млн. долара приходи на Mozilla, което е с 18% повече от година по-рано.

Microsoft и Yahoo също са имали интерес да сключат договор с Mozilla, защото партньорство с фондацията ще доведе директно до значително увеличаване на пазарния дял в областта на търсачките.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още