IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти конфискуват таблети iPad

Акцията е заради продължаващ спор с местна компания за правото за ползване на името iPad на територията на Китай

13:36 | 13.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китайските власти конфискуват таблети iPad

Китайските власти са започнали конфискация на таблети iPad в редица магазини на американския технологичен концерн Apple и негови локални дистрибутори, съобщава DPA.

Акцията е следствие от спор за правото за ползване на името iPad, което се оспорва от китайската компания Proview Electronics, която е производител на дисплеи. Миналата седмица стана ясно, че тя подава нов съдебен иск срещу Apple за 1,6 млрд. долара. 

Азиатската фирма настоява освен това и за извинение за това, че щатският технологичен концерн е нарушил условията по сделка за употребата на думата iPad, която е запазена марка на китайската компания.

Apple първоначално купува запазената марка от китайската компания за 55 000 долара, но според съдебното дело сделката не е включвала правото Apple да използва думата iPad в Китай. Китайски съд вече се е произнесъл в полза на Proview, но Apple обжалва решението.

„Всички продукти iPad на Apple в големите търговски молове и супермаркети в квартала Синхуа в Шъдзяджуан са били конфускувани“, заявява днес един от следователите.

Акцията в квартала е започнала още в четвъртък след оплакването на Shenzhen Proview, която настоява за подобни мерки и в повече от 20 други китайски града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още