IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската Proview пренесе битката за iPad в САЩ

Азиатците твърдят, че са били заблудени и измамени от подставена компания на Apple

18:33 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската Proview пренесе битката за iPad в САЩ

Китайската компания Proview, която се опитва да попречи на щатския технологичен концерн Apple да използва името на своя таблет iPad в Китай, сега пренася съдебната битка в САЩ.

Proview е подала иск в щата Калифорния, в който обвинява технологичния гигант, че е използвал заблуда, когато е купувал правата за ползване на името, предаде Ройтерс.

В жалбата се говори за прилагане на заблуда и измама, тъй като Apple е купила правата върху името, притежавани от Proview, чрез подставено лице, и при това не е оповестявала, че има намерение да ги използва. Искът е подаден на 17-и февруари в съда в Санта Клара, тоест не става дума за Висшия съд на Калифорния, а за един от 58-те районни съдилища. 

Сaмата Proview преди години с малко успех се опита да продаде таблет с името I-Pad. Между 2000 и 2004 г. компанията е запазила наименованието не само в Китай, но и в ЕС и други пазари.

След финансови проблеми Proview продава „глобалната марка“ през 2009 г. за 35 000 паунда на британската компания IP Application Development, зад която всъщност се крие Apple. Адвокатите на поставената фирма многократно са убеждавали китайците, че няма да се явят като техни конкуренти, но упорито отказвали да обявяват за какво ще използват името.

Proview Electronics твърди, че притежава запазената марка iPad на територията на Китай, въпреки че Apple я купува в 10 държави преди няколко години. Миналия декември съд в град Шънджън се произнесе в полза на компанията, което доведе до конфискация на таблети от няколко магазина в града. 

Изходът от съдебните спорове може да бъде различен в САЩ и в Китай, но според експерти разпространението на спора ще е в ущърб на Apple от гледна точка на изготвяне на споразумение с Proview.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още