IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн рекламата у нас ще расте по-бързо от общия пазар и през идните години

Ръстът и развитието на новите рекламни формати в България са улеснени от добрата интернет инфраструктура, посочва рекламният експерт Даниел Кнап

18:14 | 18.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Онлайн рекламата у нас ще расте по-бързо от общия пазар и през идните години

Ръстът на онлайн рекламата на българския пазар ще продължи да изпреварва повишението на общия рекламен пазар поне до 2015 г. Това сочат прогнозите на Даниел Кнап, директор Рекламни анализи на IHS Screen Digest, които той представи по време на специализираната конференция Webit.

Според него обемът на онлайн пазар у нас ще продължи да расте с двуцифрени темпове поне до 2015 г. Само през последната година от въпросния период ръстът ще бъде 9,2% на фона на понижение на общия пазар.

Той подчерта, че ръстът в сектора на континента се движи от пазара на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), в който обаче топ 7-те пазара генерират 75% от общия европейски обем.

Русия е отчела най-висок ръст в онлайн бюджетите от региона за 2011 г. с над 55% повишение, следвана от Хърватска с 40%, Сърбия с 35%, Словения и Словакия с около 30% и Турция с 25%.

В България ръстът и развитието на новите рекламни формати са улеснени от добрата интернет инфраструктура и все по-голямото разпространение на високоскоростен интернет. Потребителите с бърза интернет връзка се очаква да достигнат 1,2 млн. до 2016 г., в сравнение с 300 хил. през 2006 г.

Страната ни ще бъде третият пазар по отношение ръста на проникването на високоскоростен интернет в ЦИЕ до 2015 г. с около 8% среден годишен ръст от 2008 г. до края на периода. Изпреварват ни единствено Русия с близо 18% и Словакия с почти 10%.

Той подчерта значението на симбиозата между отделните медии, които ще представляват следващата вълна в рекламния бранш.

Едно нейно проявление е взаимодействието между мобилните телефони и специализираната външна реклама, при която потребителите използват телефоните си, за да получават допълнителна информация от персонализирани билбордове, свалят QR кодове и др.

Друг пример е т.нар. „втори екран“ - практика, при която потребителите все по-често използват и второ устройство (компютър или телефон) докато гледат телевизия.

Това дава възможност за синхронизирана реклама между двете устройства, напр. чрез мобилното приложение Shazam, което идентифицира определени песни и музика. По този начин на мобилния телефон на потребителя може да бъде излъчвана допълнителна тематично-свързана реклама, когато телефонът идентифицира дадена музика по телевизията, обясни Кнап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още