IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street наказа Apple за по-слабите продажби на iPhone

Купувачите предпочитат да изчакат с покупката на смартфона, за да вложат средствата си в по-новата версия, която се очаква до месеци

08:40 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Човекът начело на Apple - Тим Кук. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Човекът начело на Apple - Тим Кук. Снимка: Ройтерс

Голям дял от тези продажби се пада на Азиатско-тихоокеанския регион. Темпът на прираст там падна от 100% до 25%. Лъвският пай на тези по-ниски данни идва от забавянето в Китай, където през второто тримесечие бяха реализирани 7,9 млрд. долара, а сега само 5,7 млрд. долара. Сумата от загубените продажби там от 2,2 милиарда долара според Кук се дължи на iPhone. Въпреки това главният оперативен директор подчерта, че половината от липсващата сума се дължи и на увеличение на материалните запаси при дилърите, за да се гарантират запаси за между четири до шест седмици.

За 25-то поредно тримесечие продажбите на компютри Mac растат по-бързо в сравнение с общия пазар на PC, който според IDC се е свил с един процент през тримесечието. Но четирите милиона продадени машини представляват увеличение от само два процента. Преходът към ново поколение лаптопи накара чака много купувачи да изчакат, казва Кук. Компютрите пък пристигнали по-късно и са успели да засегнат положително само три седмици от тримесечието.

Освен това имаше недостиг на доставките на новия ретина дисплей на флагмана MacBook Pro. „Ние изостанахме там", каза главният изпълнителен директор, който през август ще отпразнува първата си годишнина начело на коцерна. През август 2011 г. той бе официално назначен за изпълнителен директор, когато тежко болният Стив Джобс напусна компанията. Кук се надява, че през август търсенето и предлагането на устройствата Macbook ще се балансират.

Прогнозите за четвъртото тримесечие отново са консервативни. За четвъртото тримесечие се очакват продажби на обща стойност 34 млрд. долара, и печалба на акция от 7,65 долара. Питър Опенхаймер, главен финансов директор на Apple, заяви: „Ние ще продължим да инвестираме в развитието на нашия бизнес."

Всички тези твърдения не променят факта, че анализаторите очакваха повече. Цената на акциите на Apple падна след затваряне на борсата с 5,3% до 568,88 долара.

Apple ще изплаща дивиденти

През март Apple се огъна под натиска на част от акционерите – концернът ще отдели една част от огромните си парични резерви за обратно изкупуване на акции и дивиденти. През четвъртото фискално тримесечие, което започна на 1-и юли, инвеститорите с нетърпение очакват да получат дивидент от 2,65 долара на акция. Apple плати дивидент за последен път през далечната 1995 г.

За общо 10 млрд. долара Apple иска да изкупи обратно свои собствени акции през следващите три години. Паричните резерви са в размер на над 100 млрд. долара. През първите три години на програмата Apple ще похарчи общо 45 млрд. долара.

Частичен успех за конкурентите

В спора си срещу конкуренцията Apple все по-често през последните месеци се обръща към съдилищата. В битката за патенти Samsung се очертава като най-големия конкурент.

В една безкрайна серия от правни спорове корейците бяха в състояние да отчетат частична победа във вторник. В Дюселдорф върховният областен съд позволи на Samsung да продава актуализирана версия на конкурента на iPad - Galaxy Tab 10,1 в Европейския съюз. Въпреки това победата не бе пълна. Samsung няма да може да продава по-малкия Galaxy Tab 7.7 в ЕС заради нарушаване на патенти на Apple. В понеделник в САЩ ще започне големият процес между Apple и Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още