IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Игра за милиарди на Червената планета

От успешната мисия на Curiosity до Марс до голяма степен зависи безоблачното бъдеще на НАСА

11:36 | 06.08.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. Снимка: Ройтерс

В понеделник Марс стана по-богат с почти 2 млрд. евро. Защото днес на повърхността на Червената планета започна да се търкаля най-новата „играчка“ на американската космическа агенция НАСА. От марсохода Curiosity се очаква да продължи историята на успеха на мобилната лаборатория на НАСА, след като по-рано в понеделник той успя да се приземи със сложна техническа маневра на повърхността на планетата.

За американската агенция много неща са заложени на карта. След силното орязване на бюджета струващата 1,9 млрд. евро (2,5 млрд. долара) мисия е „последното ура на планетарната програма на НАСА за идните няколко години“, пише New York Times.

Но дори и някоя дреболия при маневрите при кацането рано в понеделник сутрин да се беше объркала, то Curiosity щеше да стане най-скъпата купчина скрап на всички времена. Причината е, че марсоходът навлезе в атмосферата с огромна скорост от 20 000 км/ч, след което се отдели от носителя и изстреля ракети, които намалиха скоростта на спускането. Така задължителните спирачни джетове, допълнителният парашут и дори монтираният на борда кран оставаха доста място за евентуални грешки.

Затова не е и никак чудно, че мениджърът на НАСА Джон Грънсфилд проследи случващото се през цялата последна седмица с нарастващо безпокойство, предаде DPA. „От седмици съм неспокоен и на тръни на края на стола“, казва той малко преди приземяването. „Едва след като марсоходът стъпи сигурно на планетата, ще мога да се облегна спокойно назад“, признава той.

Успехът при кацането бе посрещнат с овации и облекчение в контролната лаборатория за реактивни двигатели в Пасадена, Калифорния. Първите снимки от повърхността са започнали да идват веднага, а изображенията с висока резолюция ще дойдат по-късно.

За НАСА всеки провал би бил ужасно неудобен, защото тя заложи на грандиозно медийно отразяване. Навсякъде в САЩ са организирани публични мероприятия, като на  Times Square в Ню Йорк като вечерен спектакъл бе излъчвано самото кацане.

Който обаче очаква висококачествени изображения на природата на Червената планета, както след първото кацане на Луната, може да изпита разочарование. Зрителите едва ли ще могат да видят много неща. Въпреки че НАСА специално промени хода на своята космическа сонда Odyssey в орбитата на Марс, която сега служи като междинна станция за предаване на  сигнали към Земята, през гъстата атмосфера на планетата първоначално ще може да се изпраща съвсем малко информация.

Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
Говоря за преминаването през South Atlantic Anomaly (не знам как е популярно в българските научни среди май някои му викат Бразилска аномалия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
bubblehead
преди 11 години
Мисиите на совалката не минават никакъви пояси ами си стоят на 60 мили ( 100км) само над земята . Това е едвам леко извън земната атмосфера. Единствено когато ходеха да ремонтират Хубъл телескопа летяха на 200 мили от земята... това е цялата космическа одисея за сега , другото са пропагандни партенки от времето на студената война... Единствения сериозен аргумент че са кацали на луната е че лъжата е гиганстка и трудно да се изфабрикува , но и американстите не са по-малки .. те са велики както се знае
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 11 години
"Сам знаеш какво става с облъчените хора, въпреки това Армстронг си е жив и здрав."Явно ти не знаеш какво става с облъчените хора. За разлика от холивудските филми където облъчените хора загиват, хората ходили на училище знаят, че всеки непрекъснато е облъчван. Въпросът е дали количеството радиация е смъртоносно. Ама за конспираторите щом просъства думичката радиация то тя непременно е смъртоносна, нали там по филмите щом има радиация умират. Най-опасното място между Луната и Земята са поясите на Ван Елън, а дори и там радиацията е толкова слаба, че е нужен много по дълъг престой от краткото прееминаване на мисиите Аполо. Мисиите на совалката минават много по-продължително през поясите от мисиите Аполо и на астронавтите нищо им няма.Та става дума точно за конспиративни теории и способността на някои хора да си измислят факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Не мога да разбера напоритостта с която си измисляш факти и ги смяташ за научни."Говорим за кацането на човек на луната, не за разните му там луноходи."Ами за това говорим, хайде сега провери колко са мисиите до луната и кога е последната."ко бяха летяли извън магнитно поле щяха да знаят със сигурност има ли или няма опасна радиация. А такава безспорно има."Уау Безспорно. Би ли ми показал източника който показва, че до луната безспорно има смъртоносна радиация. Няма такъв нали? Ама за конспираторите собствените им измислици явно са безспорен, очевиден и научен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Не мога да разбера напористото ти отричане на очевидни факти. Говорим за кацането на човек на луната, не за разните му там луноходи.Четейки тази статия: "До този момент космическите лекари нямат отговор на въпросите ... дали извън земното магнитно поле няма да има особено агресивна космическа радиация." Ако бяха летяли извън магнитно поле щяха да знаят със сигурност има ли или няма опасна радиация. А такава безспорно има. Сам знаеш какво става с облъчените хора, въпреки това Армстронг си е жив и здрав.Тук не става дума за конспиративни теории, а за нежеланието на някои хора да признаят истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Великият "аргумент" никой още не се е върнал там. Според тази "логика" то и Пикар и Уолш не са се спускали в Марианската падина, понеже от спускането им минават 52 години докато някой го повтори.Иначе на Луната се каца отново още 5 пъти, а от последната мисия са изминали 40, а не 50 години, но конспираторите попринцип са си невежи и незапознати с фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
promanbg
преди 11 години
200 MHz IBM RAD750 (базиран на IBM 32-битовите PowerPC процесори), 256 MB RAM и 2GB оперативна памет....изображения при резолюция от 1600 x 1200 пиксела...И са похарчили 2 млрд. долара за да изпратят на Марс два мобилни телефона????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Естествено, че е филм не случайно почти половин век по-късно още никой не обмисля да каца отново там, но мечтателите и любителите на детски филми е лесно да бъдат излъгани, не бой се живей си в измисления свят и не се притеснявай не е толкова опасно за теб и околните ти, има доста по-големи лъжи от тая които също не си и помисляш, че не са истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Аз пък чух, че било научно доказано, че луната е направена от кашкаавал.А относно привиждането на конспирации зад всеки ъгъл трябва да се притесняваш, нелечимо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
Изобщо не става дума за конспирация, то си е научно доказано че е било фарс.Ако колкото до публикуването на материали за марсоходи във форум за бизнес и финанси, обърни се към авторите на статията.А относно привиждането на червени човечета зад всеки ъгъл, не се притеснявай, лечимо е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още