IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции за 8 млн. лв. е наложила КРС от началото на годината

Ведомството може да сезира прокуратурата за начина, по който мобилните оператори събират дългове

16:42 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Санкции за 8 млн. лв. е наложила КРС от началото на годината

От началото на 2012 г. до 31 юли Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е наложила санкции в размер на почти 8 млн. лв., от които 7,5 млн. лв. са към мобилните оператори по нарушения, свързани с преносимостта на номерата. Това обяви в интервю за националното радио Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той посочи, че за фиксирания период в комисията са постъпили общо 3120 жалби, като повечето от тях са срещу трите мобилни оператора. Извършени са 1877 проверки и са съставени 1877 констативни протокола. За цялата изминала година жалбите са били 4748, а санкциите - в размер на 17 млн. лв.

Божков посочи, че един от проблемите, който е от практическо естество, е събирането на задължения на абонати не по законния начин и без да се спазва съответната процедура. 

„Начинът, по който се извършва това от някои фирми, ми напомня за 90-те години на миналия век. Тъй като сме страна-членка на ЕС и вече е 2012 година, това не е приемливо. Ако хората, както операторите, така и фирмите, които събират т.нар. лоши взимания, спазват процедурата, изискванията на закона, информират абонатите за дължимите суми, в това няма нищо лошо. Но когато това се извършва, прекрачвайки процедурата, то това за мен е криминално. Ще използвам ролята си на медиатор, за да апелирам и да информирам обществеността, а когато получаваме сигнали от такова естество, ще ги препращаме към компетентните органи, в случая прокуратурата, защото това си е криминално явление“, подчерта Божков. 

По повод на нарушенията от страна на мобилните оператори Божков заяви, че е изпратил писмо до големите оператори, в което се обръща внимание да се спазват задълженията по Закона за задълженията и договорите към отделните абонати.

Председателят на КРС е категоричен, че ако операторите не се съобразят с това писмо, отделните случаи, за които има преценка за престъпление, ще бъдат изпратени до прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още