IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истерията за iPhone 5 започва

Въпреки производствените разходи Apple постига с новия си смартфон спиращ дъха марж на печалбата

10:36 | 21.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първите щастливи потребители в Япония вече имат новия смартфон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Първите щастливи потребители в Япония вече имат новия смартфон. Снимка: Ройтерс

 

Само за един ден Apple имаше 2 млн. предварителни поръчки. Това е два пъти повече от първия ден на предварителни заявки на предшественика 4S.  Клиентите полудяват по iPhone. В действителност петата серия предлага много повече от своя предшественик, въпреки че не е революция. Екранът е по-голям, процесорът е по-бърз, поддържа се и новата и по-бърза мобилна LTE технология. Но преди всичко, устройството впечатлява с новата си навигация. Apple е изоставила Google Maps и вместо това използва онлайн услугата на специалистите по навигация TomTom.

Първоначалните тестове показват, че услугата е бърза и предлага разнообразие от данни. Ентусиазмът на клиентите към новия смартфон вероятно е изненада дори и за Apple. Във всеки случай вчера бе обявено, че Foxconn планира да увеличи производствения си капацитет. Тайванската компания сглобява iPad и iPhone. Foxconn планира да инвестира около половин милиард долара в нови фабрики в близост до Сао Пауло, Бразилия. Там след 2014 г. трябва да започне асемблирането на устройства за Apple.

Междувременно за старта на продажбите днес в САЩ, Германия и седем други страни феновете окупират магазините. В Австралия на откриването се събраха около 500 души пред магазина на Apple в Сидни, в Токио те са били около 750, предава финансовата информационна агенция Bloomberg.

Съоснователят на Apple Стив Возняк също бе на опашка в Австралия, за да си купи машината, известява самият той в кратко съобщение в Twitter. В Ню Йорк интересът изглежда малко по-нисък от предишните стартове на iPhone: пред водещия магазин на Пето авеню дванадесет часа преди старта на продажбите имаше малка опашка. Във Франция  синдикални лидери обаче призоваха всички служители на Apple да започнат стачка в първия ден на продажби. С действията си те се опитват да подсилят исканията си за 13-а заплата и други допълнителни ползи. Синдикатът SUD представлява обаче само около една четвърт от служителите на Apple във Франция.

Анализаторите смятат, че при старта Apple може да продаде до десет милиона броя. В САЩ първият контингент бе изчерпан след само един час. В момента времето за доставка е 3-4 седмици - за много това е още една причина да си опитат късмета в някой магазин в петък. От iPhone 4S в първия уикенд бяха продадени около четири милиона единици.

Apple направи телефона си от новото поколение по-лек, по-тънък и по-бърз, и за първи път с малко по-дълъг екран. С новия iPhone Apple пусна и следващата версия на мобилната си операционна система. В IOS 6 има нови функции, като например по-задълбочена интеграция на Facebook, а също така съществуващата Google Maps бе заменена със собствена на Apple услуга. В четвъртък обаче се появиха и първите критики, тъй като на много места новите карти са много по-бедни на детайли и дори неточни.

Междувременно iPhone се превърна в най-важния продукт на най-ценната компания в света – затова и настроението на клиентите винаги се наблюдава много внимателно. Една седмица по-късно Apple ще донесе iPhone 5 в 22 други страни.

Заради високия интерес към новите iPhone акциите на компанията се изстреляха до нов рекорд и за първи път минаха границата от 700 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Много жалко ако наистина Айфона е символ на прогреса и тренда. Та това е само един добре защитен с авторски права стар телефон в нова опаковка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 11 години
Аз съм потребител на андроид и никога не бих си взел Айфон по ред причини, но да се отрича това което прави Епъл и големите промените които се случват в ИТ сектора е доста късогледо. Факт е, че ако съберем продажбите на на PC, лаптопи, таблети, смартфони и въобще всякакви устройства с достъп до интернет, класацията на най-продавана ОС в света се обръща на 180 градуса, За първи път от 20 години насам монопола на Майкрософт(Уиндоус) и Интел с тяхната х86 архитектура са в реална опасност, разбира се старите кучета няма да се дадат без бой, но в близка и средно-срочна перспектива бъдещето принадлежи на мобилните устройства, смартфони и таблети. Където Епъл има много по-голям пазарен дял от Майкрософт и Интел, просто пазара на PC и лаптопи е замръзнал или отчита спад за сметка на мобилните устройства. Вероятно след 2-3 години мобилните устройства ще излъчат доминираща ОС която ще владее пазара може би следващите 20 години и цената на Епъл в момента отговаря на тези очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Относно първите 3 коментара, имам само едно определение за вас: ЗАВИСТ. Гнусна гадна българска ЗАВИСТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Пичове, само в ниско-развитите страни като България всеки е от пич нагоре. Като ходите по света и гледате по улицата хората, те все ***, ама те управляват света. И в Америка и във Франция и в Япония и в Германия по улиците ***, пък страните им лидери. А в Сърбия, България, Русия и ред други по улиците само пичове и плейбоичета.Все пак Инвестор е по-специализиран сайт и очаквам по-интелигентни коментари основно по темите на статиите.Сега печалбите на 'ябълката' имат ръст, защото вече малко се влага в иновации. Това е апогеят на компанията, вече няма кой да дърпа технологиите. За съжаление, той почина. За компанията има сега само производствени разходи, те и малко нови неща показаха с този телефон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
FNM
преди 11 години
iЗомбита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
aristotel
преди 11 години
феновете на ябълката се размножават чрез ДЕЛЕНЕ точно както едноклетъчните. Накратко за айфона ТЪПО и СКЪПО джаджа. Предпочитам неетбук пред айфон и айпад. нетбука си е малък компютър а продуктите на ябълката са си джаджа за забавление и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Като гледам снимките, това са само мъже който нямат ФИЗИЧЕСКИ социален живот и живеят само в скапаните си телефони.УЖАС.Плод и зеленчука си направи глупави верни зомбита, за което ги признавам като компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още