IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony инвестира близо 642 млн. долара в затъващия Olympus

По този начин Японският концерн за потребителска електроника става най-големият акционер в Olympus

14:45 | 26.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще изгрее ли слънце над корпоративните облаци, надвесили се над Olympus? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Ще изгрее ли слънце над корпоративните облаци, надвесили се над Olympus? Снимка: Ройтерс

 

Японският концерн за потребителска електроника Sony се очаква да одобри инвестиционен план, с който да вложи близо 642 млн. долара(близо 50 млрд. йени) в Olympus, информира специализираният технологичен блог Techcrunch, цитирайки японския икономически вестник Nikkei.

Към момента японският производител на фотоапарати и оптика е по средата на съдебни процеси заради огромен счетоводен скандал.

В създадената преди 93 години Olympus в продължение на дълги години са били прикривани загуби за над 134,8 млрд. йени (1,38 млрд. евро) с помощта на надути сделки за поглъщане.

Така от известно време той търси спешно потенциални инвеститори, които да му помогнат да се стабилизира. Оказва се, че Sony, който е сред основните конкуренти на Olympus, е съгласен да вложи немалка сума пари.

След „капиталовата си инжекция“ Sony ще стане най-големият акционер в компанията.

Разчетите на Olympus сочат нетна загуба за предишната финансова година на обща стойност 640 млн. долара. Днес трима основни членове на ръководството на компанията са обвинени във счетоводната измама, където в продължени на 20 години са били прикривани загуби за над 1,38 млрд. евро.

През април Olympus обявим че започва да търси партньори, сред които Fujifilm, производителя на медицинска апаратура Terumo, както и Sony в опит да се възстанови от спадащите приходи, а през юни имаше слухове, че Panasonic има желание да инвестира в затъващия все повече Olympus.

През юни Olympus обяви, че ще съкрати 2700 свои служители. Работните места се равняват на 8% от персонала на компанията, като плановете са те да бъдат постепенно закривани до март 2014 г. Освен това компанията планира да се освободи от 40% от своите 30 фабрики в целия свят. Като начало концернът ще продаде до края на годината завода си във Филипините, а през следващите две години ще продаде имоти, които не използва.

Очаква се Sony и Olympus да създадат изцяло нов бизнес заедно, който да бъде фокусиран върху производството на медицинско оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още