IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Sharp с рекорден за последните 38 години ръст

Разсейването на съмненията около възможността на компанията да плати дълговете си изстреляха пазарната й капитализация с 24%

12:00 | 18.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Sharp с рекорден за последните 38 години ръст

Японският технологичен гигант Sharp привлече погледите в днешната сесия на борсата в Токио. Причината е, че акциите на компанията се изстреляха с цели 24 на сто, записвайки най-голямо повишение от поне 1974 година насам, пише BusinessWeek.

Причина за интереса към акциите на Sharp, които от началото на годината са най-слабо представящите се сред водещите японски компании, е разсейване на страховете, че дружеството няма да може да погаси задълженията си.

От началото на годината пазарната капитализация на Sharp се е стопила с 52 на сто, а за същото време основният индекс Nikkei 225 се е повишил с 18 на сто. Днес обаче технологичната компания навакса част от изгубеното, а акциите достигнаха 325 йени за брой.

Закъсалият производител на телевизори, който по-рано обяви съмнения в способността си да оцелее, постигна сделка за продажба на акции на стойност 9,9 млрд. йени (118 млн. долара). Купувач, а по всяка вероятност и спасител, е най-големият производител на чипове за мобилни телефони - Qualcomm.

Сделката дойде след провала на преговорите за привличане на 67 млрд. йени като инвестиция от тайванската компания Foxconn и след като през първото полугодие на фискалната година Sharp “изгори“ 103 млрд. йени за оперативна дейност.

„Имаме инвестицията на Qualcomm и данни, че в плана за финансиране се включват банки“, коментира Хидеки Ясуда, анализатор в Ace Securities за медията. „Това разчиства част от опасенията за способността на Sharp да изплати дълговете си. Сега изглежда, че вниманието се поставя повече върху възможното подобрение на резултатите, отколкото върху рисковете от банкрут“, допълва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още