IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Windows 8 се налага по-бавно на пазара

Преди три години скоростта на разпространение на Windows 7 бе по-бърза през първите два месеца

12:40 | 03.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Последната операционна система на Microsoft - Windows 8, се внедрява доста бавно в компютрите от пускането си през октомври, като е инсталирана (включително актуализациите) на 1,78% от компютрите, показват данни на Net Applications, които измерват пазарните дялове на операционните системи.

По-голямата част от потребителите са такива, които са обновили операционната си система, а статистиките показват, че 1,72% използват Windows 8, 0,05% използват Windows 8 Touch и едва 0,01% използват Windows 8 RT Touch.

Net Applications измерва броя на уникалните посетители на сайтовете в мрежата си, съпоставен с общото потребление. Докладът обхваща и едномесечен период преди празниците, така че всяко покачване на потреблението на Windows 8, базирано на подаръците по Коледа и Нова година, ще бъде отразено в новото изследване за настоящия месец.

Месечно в статистиката влизат около 160 млн. посещения, така че докладът отразява не реални покупки (сваляния) на операционни системи, а употребата им в практиката. 

През цялата 2009 година Windows 7 (пуснат на 22-и октомври) се внедрява в 1,47% от всички компютри, докато за цялата 2012 г. Windows 8 (пуснат на 26-и октомври) се използва в едва 0,36% от всички компютри. От това сравнение става ясно, че въпреки факта, че доста потребители обновяват операционната си система с Windows 8, той все още не може да достигне скоростта на разпространение на Windows 7.

Общият пазарен дял на всички версии на Windows се повишава през декември за първи път от февруари 2012 г. насам. Между ноември и декември той се повишава от 91,45 до 91,74 на сто. Вследствие на това Mac OS X губи пазарен дял – също за първи път от февруари насам. Операционната система на Apple загуби 0,27 процентни пункта и през декември е работила на 7,07 на сто от устройствата.

При мобилните операционни системи пазарът се доминира от  iOS на Apple – с дял от 60,13% (спад от 0,9 пункта). Android губи 3,4 пункта и през декември е работил на 24,6% от устройствата. Java ME (Micro Edition) на Oracle пък увеличава присъствието си с 3,5 пункта до 10,18 на сто. И Blackberry (1,59%), Symbian (1,53%) и Windows Phone (1,05%) регистрират през последния месец на годината по-висок пазарен дял спрямо ноември. 

Междувременно и два от по-големите производители на компютри - Acer и Fujitsu, считат, че интересът към Windows 8 е слаб. Fujitsu няма да постигне своята цел за продажби за текущата финансова година главно заради слабия интерес към Windows 8, твърди президентът на компанията Масами Ямамото пред Bloomberg. Малко преди това и Acer направи подобни изявления за продажбите на устройства с Windows 8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
В последните няколко тримесечия в световен мащаб продадените устройства с Андроид са в ПЪТИ повече от тези с iOS, може лесно да се провери в Интернет (напр. IDC и мн. др.). Много ми е интересно, как тогава изчислихте пазарен дял на iOS от над 60%, а на Андроид под 25%. Нещо има не съвсем логично в тези числа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още