IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell защитава излизането си от борсата

Към недоволния от офертата Southeastern Asset Management се присъединяват още инвеститори

12:09 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Все още не е ясно накъде ще поеме Dell. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Все още не е ясно накъде ще поеме Dell. Снимка: Ройтерс

Третият по продажби в света производител на компютри – американската компания Dell, защити решението си за изкупуване на дялове от акционерите и излизане от борсата. В изпратено в понеделник писмо до американската комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) концернът заявява, че е прегледал "много стратегически алтернативи", както и че е наел "добре познати консултанти по мениджмънт". Анализът на консултанта е показал като алтернатива именно вече избрания път.

„Въз основа на тази извършена дейност Бордът стигна до заключението, че предложената сделка е в най-добрия интерес на акционерите", се казва в съобщението. "Тази сделка предлага на акционерите атрактивна и непосредствена премия и премества бизнес риска върху купувача". Така нареченият подход "Go-Shop" ще даде на акционерите възможността да разгледат и други, евентуално по-високи оферти, пише Bloomberg.

Dell обяви в началото на миналата седмица, че главният изпълнителен директор Майкъл Дел и Silver Lake ще купят компанията за 24,4 млрд. долара. Сделката все още се нуждае от одобрение от страна на регулаторните органи и акционерите. Софтуерният концерн Microsoft финансира сделката с допълнителни 2 млрд. долара.

Съобщението до SEC може да е реакция на критиките от страна на инвеститори, които не искат да одобрят сделката. В петък Southeastern Asset Management, който държи 8,5% от акциите на Dell, заяви, че договорената покупна цена от 13,65 долара на акция „значително подценява" компанията. Southeastern Asset Management определи предложението на Дел да изкупи бизнеса за 24,4 млрд. долара като „напълно неадекватно“.

Според Ройтерс Southeastern Asset Management вече се поддържа и от Harris Associates, Yacktman Asset Management и Pzena Investment, които заедно държат още 3,3% от акциите на Dell. „Цената трябва да е около 20 долара за акция“, е заявил пред Ройтерс Ричард Пжена, председател на Pzena Invest. В противен случай Dell щял да търси алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още