IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dell продължава да страда от спадащите продажби на персонални компютри

Въпреки спада на приходите и печалбата резултатите бяха над очакванията

11:03 | 20.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

31% по-ниска печалба в сравнение с миналата година. Така звучи отрезвяващият резултат от тримесечните финансови данни на Dell, които компютърният производител обяви снощи. За пета поредна година базираната в Тексас компания отчите спад в печалбите. Вместо 761 млн. долара, каквато бе печалбата преди дванадесет месеца, през четвъртото тримесечие този път в хазната като печалба остават само 530 млн. долара.

Преди всичко неумолимият триумф на мобилните устройства като смартфони и таблети пречат на производителя на компютъра. Поради продължаващото свиване на търсенето на компютри печалбата и приходите на бившия лидер и този път поеха надолу. В последно време Dell попада в новините най-вече с това, че иска да потърси спасението си в бъдещото излизане от фондовия пазар. Така че това може да е последният път, в който американската компания обявява тримесечните си резултати като борсово дружество.

Чистата печалба от 530 млн. долара за периода между октомври и декември е с 31% по-ниска от миналогодишната. Печалбата на акция е в размер на 0,40 долара спрямо 0,51 долара в последното тримесечие на 2011 г. Въпреки това обаче печалбата е с малко над очакванията на анализаторите от 0,39 долара.

Приходите спадат до 14,3 млрд. долара от 16 млрд. долара година по-рано. Средностатитическите очаквания бяха за 14,1 млрд. долара.

Самият Dell изказа доста мрачна перспектива за иначе традиционно силния празничен сезон. Приходите се очакваше да се увеличат през предходното тримесечие с до 5%. Коригираната печалба на Dell следваше да е най-малко 1,70 долара за акция, а в крайна сметка тя възлиза на 1,72 долара.

Dell израсна до лидер в бранша с персонализирано изпълнение на поръчка на клиента, но не успя да влезе в крак с промените на пазара. Класическите компютри все още са „отговорни“ за половината от приходите на Dell. Но този пазар се свива, докато търсенето за таблети и смартфони процъфтява, а в тази област Dell за момента няма голямо присъствие.

Ето защо от доста време насам концернът се опитва да избяга от традиционния бизнес с компютри и да се разшири в други сфери – като софтуер и IT услуги. Голямата част от тях американският концерн придоби - процес на трансформация, който струваше твърде скъпо на Dell, като около 13 млрд. долара за похарчени за придобивания през последните пет години.

Сега Dell, чиято пазарна капитализация се сви от някогашните 100 млрд. долара до скромните 19 млрд. долара, е пред сделка за придобиване от страна на основателя Майкъл Дел и фонда Silver Lake. И софтуерният гигант Microsoft участва в сделката на стойност 24,4 млрд. долара, като предостави 2 млрд. долара под формата на кредити.

Акционерите ще получат по 13,65 долара за акция, което е с 25% над цената на борсата от 11- януари - 10,88 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още