IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното управление продължава да се сблъсква с проблеми

Отделните системи на е-правителството не работят, липсва координация межу тях, обясни транспортният министър

13:15 | 16.01.14 г.
Електронното управление продължава да се сблъсква с проблеми

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов призна за проблеми с въвеждането на електронното управление. "Вече изградените системи все още не работят, липсва и нормална координация между тях", заяви днес Папазов на пресконференция в министерството.

"Един от проблемите пред въвеждането на е-правителството е липсата на така наречения “интегратор” на електронното управление, който да бъде трамплин между различните програми и софтуер в различните ведомства", обясни той.

Този интегратор трябва да бъде и свързащото звено между отделните министерства и институции, който да позволява лесното обменяне на данни между тях. 

“Системите на електронното правителство наистина не работят, слабостите са доста. Проблемът е, че през годините са правени различни софтуери за целта, всеки си ги е правил за себе си и в момента те не могат да бъдат координирани”, посочи Папазов.

По отношение на картите за електронна идентификация, които бяха пуснати в тестов режим преди близо година, Папазов заяви, чете са все още напълно неизползваеми.

“Към момента има доста затруднение с работа с тези карти. Аз самият пробвах една такава карта и не успях да си свърша каквато и да било работа с нея” подчерта министърът.

Той не каза какви мерки ще бъдат взети, за да се решат проблемите при въвеждането на е-управлението. Все пак допълни, че в момента още се провеждат тестове.

“Електронното правителството е една от най-горещите теми в нашето общество и една от сериозните задачи, която стои пред министерството”, допълни той.

Днес стана ясно, че вече е готова стратегията за електронното управление и всеки желаещ може да се запознае с нея – тя е публикувана на сайта на министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още