IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са на последно място в ЕС по използване на таблети

В дъното на класацията сме и по защита на личните данни в мрежата

17:37 | 20.12.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Едва 19 на сто от потребителите на интернет в България използват таблет в сравнение със средно 44 на сто от потребителите на мрежата в другите страни от Европейския съюз, показват данните на Евростат.

Само в Чехия популярността на таблетите е толкова ниска, колкото и у нас. В най-близките до нас страни - Румъния и Гърция, делът на интернет потребителите, които ползват таблет, е по-висок – съответно 26 и 31%.

Всъщност изследването показва, че за достъп до интернет българите най-често използват своя смартфон (71%) в сравнение със 79 на сто от гражданите на ЕС. Тук страната ни изпреварва Румъния (70%) и Гърция (66%). Лидер обаче е Испания, където 93% от жителите използват своя смартфон за достъп до интернет.

След мобилните си телефони българите най-често използват настолен компютър за връзка с интернет (58%) и лаптоп (51%).

Според изследването лаптопите са най-популярни в Холандия (80%), Финландия и Белгия (с по 78%), докато настолните компютри се използват от повече от две трети от интернет потребителите на Унгария, Люксембург и Румъния - всички с по 68%, както и Германия (67%).

Статистиката показва, че най-често в ЕС младите хора на възраст 16-24 години използват интернет чрез мобилните си (94%), докато таблетите са най-популярни във възрастовата група 25-54 г. (47%), а настолни компютри използват почти поравно всички поколения.

Голяма разлика се отчита между България и други страни от ЕС при защитата на личните данни, като едва 10% от българите ограничават споделянето на местонахождението си при средно 31% от гражданите в ЕС. Само 20% у нас ограничават достъпа до профилите си в социалната мрежа спрямо 40% от европейските граждани. След нас са само Румъния и Чехия (с по 15%).

Едва 12 на сто от българите изключват възможностите за получаването на реклами на основата на лична информация, докато средно в ЕС това правят 46 на сто от потребителите.

Като цяло изследването показва, че повече от 80% от лицата на възраст между 16 и 74 години в Европейския съюз (ЕС) са използвали интернет през 2016 г., в много случаи чрез няколко различни устройства.

Преди седмица изследване на Националния статистически институт (НСИ) показа, че 63,5% от домакинствата в България имат достъп до интернет в домовете си. През 2016 г. с най-висок относителен дял на домакинствата с достъп до интернет е Североизточният район (67,3%). След него се нареждат Югозападният и Южният централен район - по 64,9%. От средната стойност за страната изостават домакинствата от Северозападния район, където с достъп до интернет са 58,6% от домакинствата.

Въпреки динамичното развитие на информационните технологии в България 36,5% от домакинствата все още нямат достъп до интернет в домовете си. Близо половината от тях (49,5%) посочват като основна причина липсата на знания и умения за работа с мрежата, 42,5% смятат, че нямат нужда от него (не е полезен, интересен и др.), а според 32,1% от домакинствата оборудването е скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 7 години
Голяма работа. Смартфоните са масови. Лаптопите са масови. Отделно вече все повече познати минават само на един GSM, няма смисъл от повече. Таблета е една играчка в много случаи. Просто играчка. 7 инчовият е като телефон, а 11 инчовия е голям, но не заменя лаптопа. Аз не виждам нищо лошо човек да работи с по-малко играчки, но по-ефективно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
vladconsult
преди 7 години
Ето една насъскваща пренебрежение и лоша за България статия - навсякъде щяха да започнат с позитивното за страната ( а то е очевидно в тази статистика!!!), само тази започва с негативната новина! И всеки ден ни заливат с помия и лъжа всякакви медии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още