IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия обяви, че е склонен да подкрепи искането на Epic Games срещу Apple

Според съдия Ивон Гонзалес Роджърс няма никаква конкуренция на App Store на iPhone

10:11 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федерален съдия заяви, че е „склонен“ да гарантира искането на Epic Games да блокира хода на Apple по спирането на акаунтите за разработчици на създателя на “Fortnite”. Освен това обяви, че не вижда „никаква конкуренция“ на App Store на iPhone, предава Ройтерс.

Антитръстовото дело, което Epic заведе срещу Apple по-рано този месец, и съпътстващата кампания в социалните мрежи се превърнаха в най-голямото предизвикателство за бизнеса на Apple с App Store. Разработчикът на популярната игра „Fortnite” обвинява компанията на Тим Кук, че има антиконкурентно поведение и се възползва от доминантната си позиция на пазара на мобилни приложения за iPhone.

По време на изслушването съдия Ивон Гонзалес Роджърс заяви, че е разгледала искането на Epic от две гледни точки. Една от тях включва щетите върху стотици други игри, които могат да бъдат засегнати, ако Epic Games не може да продължи да поддържа своя софтуер "Unreal Engine", защото Apple е спряла всички договори с разработчици на компанията.

„Мога да ви кажа, че в момента съм склонна да предоставя облекчения по отношение на игрите, но съм склонна да предоставя облекчение по отношение на Unreal Engine”, коментира Гонзалес Роджърс.

Unreal Engine е софтуерен инструмент за компютърни графики, който стотици други игри и приложения използват.

Apple премахна „Fortnite”, след като Epic пусна собствен метод за извършване на покупки в приложението, вместо да използва системата на Apple, която прибира комисионна от между 15% и 30%.

Epic Games поиска от съда да блокира премахването на „Fortnite” от App Store, като твърди, че магазинът нарушава антитръстовите закони.

Гонзалес Роджърс подчерта забраната на Apple да се теглят приложения за iPhone извън App Store

„Няма конкуренция. Въпросът е, без конкуренция, откъде идват 30-те процента (комисионна на App Store)? Защо не са 10? 20? Как потребителите печелят от това, че вие (Apple) казвате какво искате да бъде?“, запита съдията.

Адвокатът на Apple Ричард Дорън отговори, че потребителите имат избор, когато решават дали да купят устройство с Android или iPhone.

„Конкуренцията е на преден план“, коментира той, повтаряйки аргумент, който беше централен в защитата на главния изпълнителен директор Тим Кук по време на изслушванията му пред Конгреса, отново по антитръстови въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още