IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабите продажби на бяла техника потопиха печалбата на Panasonic

Компанията потвърди прогнозата си за годишна печалба от 370 млрд. йени

10:32 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Японската компания Panasonic отчете 44% спад на тримесечната си оперативна печалба до 73 млрд. йени (636,2 млн. долара), след като продажбите на бяла техника и уреди за дома в Япония намаляха, а цените на материалите нараснаха, предава Ройтерс.

Резултатът за трите месеца до 31 декември е по-лош от очакваните 106,9 млрд. йени, колкото прогнозираха десетима анализатори, анкетирани от Refinitiv.

Panasonic се насочи от производството на нискомаржова потребителска електроника и уреди към производството на батерии за електромобили за Tesla, производствени машини, компоненти, а наскоро към предоставянето на услуги за управление на веригите на доставки.

И все пак домакинските уреди, които преживяха бум на продажбите по време на блокадите, наложени заради разпространението на коронавируса, все още носят голям дял от приходите.

Panasonic запази прогнозата за годишна печалба от 370 млрд. йени – сума, която е в съответствие с очакванията на анализаторите.

Вчера Panasonic обяви, че ще инвестира 100 млрд. йени (867 млн. долара) в бизнеса си с климатици за период от пет години. По този начин компанията ще се опита да спечели от интереса към такива уреди, предизвикан от коронавирусната пандемия, писа Nikkei Asia.

През април базираната в Осака Panasonic се насочи към формата на холдингова компания, като интегрира подразделенията за климатици и качество на въздуха в едно оперативно звено. 

По-рано през януари компанията обяви, че ще предложи възможност на служителите си да изберат четиридневна работна седмица. Така тя стана част от малкият, но нарастващ брой японски фирми, които се присъединяват към световната тенденция да насърчават баланса между работата и личния живот, пише Bloomberg. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още