IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори настояват Amazon да увеличи данъчната си прозрачност

Междувременно редица държави се опитват да защитят данъчните си системи от недобри практики

10:52 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

24 инвеститорa в Amazon призовават технологичния гигант да увеличи прозрачността относно данъците, които плаща, и да приеме нов стандарт за отчитане, пише Financial Times.

Мениджърите на активи Nordea, Royal London и няколко големи европейски и американски пенсионни фонда са сред онези, които настояват Amazon да състави доклад за прозрачност в съответствие с данъчния стандарт на Глобалната инициатива за докладване (GRI).

Те искат да внесат резолюция на акционерите, изискваща въвеждането на новия стандарт, на годишната среща на компанията тази година, пише изданието, позовавайки се на писмо, което ще бъде изпратено тази седмица до Комисията по ценните книжа и фондовите борси на Съединените щати.

„Агресивните данъчни практики могат да изложат една компания и нейните инвеститори на засилен контрол от страна на данъчните власти, на рискове от корекции и да увеличат нейната уязвимост към промени в данъчните правила“, твърдят инвеститорите.

Тези мерки идват в момент, в който страните се опитват да защитят своите данъчни си системи от вредни практики, добавят те в писмото, разгледано от FT.

100-те групи, които са подписали писмото, включват няколко екологични, социални и управленски фокусирани, както и  религиозни фондове, макар че не всички са инвеститори в компанията.

Говорител на Amazon е отказал да коментира резолюцията, но припомня решението да не се предприемат действия, когато компанията забрани подобно предложение на акционери.

„Предложението включва точно вида обичайни бизнес проблеми, които трябва да бъдат решени от мениджмънта и борда на компанията“, обяви Amazon.

Би било непрактично акционерите да упражняват пряк надзор върху подобни въпроси, допълва компанията.

Сегашните данъчни оповестявания на Amazon са в съответствие с общоприетите счетоводни принципи на САЩ (GAAP), твърди говорителят, допълвайки, че тя има публично отчетени данъчни плащания в Съединените щати, Великобритания, Франция и Испания.

Акционерно предложение от Greater Manchester Pension Fund и Oblate International Pastoral Investment Trust от декември призова Amazon да приеме новия данъчен стандарт GRI и да направи публични разбивки на финансова и данъчна информация, както и такава за служителите по държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още