IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обвини Nokia в опит за монопол върху пазара на безжични технологи

Nokia умишлено е задържала информация за патентите си, твърдят от компанията на Стив Джобс

16:09 | 20.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Apple обвини Nokia в опит за монопол върху пазара на безжични технологи

Apple обвини Nokia в опит за монополизиране на пазара на безжични технологии, предаде Bloomberg, позовавайки се на съдебни документи.

Nokia умишлено е задържала информация за патентите си, докато в същото време е помагала за създаването на стандарти в индустрията, след което е поискала “безразсъдно” високи хонорари за правата си, се твърди в жалбата на Apple, заведена в щатски съд. Обвинението е част от контраатака в отговор на обвинения в нарушаване на патентно право, отправени от Nokia.

“Nokia умишлено не е обявила навреме правата върху интелектуалната си собственост, твърдят от Apple. По този начин финландската компания се е сдобила с монопол.

Съдебната битка между двете компании започна през октомври, когато Nokia заведе дело срещу Apple по обвинение в нарушение на 10 патента. Nokia иска да й бъдат изплатени хонорари за използването на патентите за над 42 млн. телефона iPhones, продадени от представянето на устройството на пазара през 2007 г. Оттогава всяка една от компаниите обвинява другата в нарушаване на растящ брой патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още