IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандалът в HP – най-сетне добри новини за Dell

След оставката на изпълнителния директор на HP Майк Хърд акциите на Dell изглеждат доста по-интересни, коментират анализатори

15:56 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скандалът в HP – най-сетне добри новини за Dell

Ако има един човек, който да е щастлив от скандала около отстраняването на изпълнителния директор на Hewlett-Packard Марк Хърд, това е Майкъл Дел, шефът на Dell, пише CNNMoney.

Причината за скандала в HP се казва Джоди Фишер - бивша актриса, работеща в компанията, която обвини Хърд в сексуален тормоз. Впоследствие Фишер заяви, че е натъжена, че е станала причина шефът на HP да изгуби работата си и подчерта, че двамата никога не са имали интимна връзка.

За Dell последните 5 години преминаха под сянката на съдебни дела, жалби за лошо обслужване на клиенти и липса на адекватна реакция на новите реалности на пазара. Акциите на Dell се търгуват към момента на цена от около 13 долара за акция – около една трета от 38-те долара за акция през април 2005 г., когато Хърд пое кормилото на HP.

Междувременно HP не само че задмина Dell на PC пазара, но се превърна и в най-голямата технологична компания по приходи в света. Цената на акциите на HP се удвои през годините на управление на Хърд.

Въпросът, който мнозина анализатори си задават сега, когато Хърд го няма, е дали Dell ще успее да спечели от факта, че основният им конкурент преживява трудни дни. „В никакъв случай не веднага“, е мнението на Марк Магревишъс от изследователската компания Gartner. „Dell първо трябва да ремонтира собствения си бизнес“, допълва той.

Dell има още много неща, с които трябва да се справи, пише CNNMoney. Компанията заема незавидното последно място в потребителската класация за производители на компютри, публикувана по-рано тази година от Forrester Research.

HP изпреварва Dell не само по отношение на обслужването на клиенти, казва Магревишъс. HP превъзхожда своя конкурент в управлението на мрежата си за доставки, умението да печели повече дистрибутори и предлагането на по-разнообразно портфолио от PC-та.

Последният факт, разбира се, е от решаваща важност. Ако съществува нещо, което причини сериозни неприятности на Dell през последните няколко години, това е неспособността на компанията да се възползва от нарастващото търсене на лаптопи и нетбуци.

Бизнесът на Dell силно зависи от корпорации, които купуват настолни компютри, но смъртоносната комбинация от пълния провал на Windows Vista на Microsoft и рецесията доведе тези корпоративни продажби до почти пълен застой. За разлика от Dell, HP предложи на своите клиенти широка гама от PC-та с различно приложение.

Сега обаче тази тенденция изглежда се променя. Подобреният икономически климат и положителните отзвуци за Windows 7 поощряват много корпорации да започнат да подменят остарелите си PC-тa.

Това определено помага на Dell и може да навреди на HP. На практика голямата разлика в пазарния дял на двете компании в полза на HP през последните няколко тримесечия вече е започнала да се топи.

„Дори да беше останал на поста си, Хърд нямаше кой знае какво да направи по този въпрос“, коментира Кевин Хънт от Hapoalim Securities. „Все пак Dell може да се възползва от скандала в HP и да заграби още по-голямо парче от пазара“, допълва той.

„Със сигурност ако разглеждаме двете компании сега, след оставката на Хърд, акциите на Dell изглеждат доста по-интересни от тези на HP”, коментира Хънт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още