IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone стана тотален хит в развиващите се страни

В края на миналата година в Бразилия, Русия, Индия и Китай са били продадени повече смартфони на Apple, отколкото във всички развити икономики

18:35 | 04.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

iPhone е постигнал рекордни продажби в развиващите се страни от BRIC (абревиатура от имената на Бразилия, Русия, Индия и Китай), обяви шефът на компанията Тим Кук. От изнесената информация става ясно, че пазарите в четирите страни изпитват силен глад към мобилните устройства, като в момента отговарят за повече продажби от всички останали развиващи се пазари взети заедно. Същото важи и за всички развити пазари.

“Това, което се случва в най-заможните страни, вече се случва и в развиващите се. Очаквано технологиите се размножават и достигат до всички хора на планетата. Неизбежно е,” коментира представител на базираната в Хелзинки консултантска фирма Asymco.

Възходът на страните от BRIC започна в края на 2012 г., когато Android бетонира световната си доминация. По това време това не беше добър знак за Apple. Сега Тим Кук е нетърпелив да покаже на инвеститорите, че Apple започва да изяжда част от пазарния дял на Android. Съвсем наскоро той заяви, че около 60% от хората, които купуват базовите модели iPhone 4s и iPhone 5c, досега са имали смартфон устройства, базирани на операционната система на Google.

За да запази положителната тенденция, Apple се обръща все повече към BRIC и останалите развиващи се икономики. Продажбите на iPhone в Бразилия, в която едва през тази година беше изграден първият Apple Store, отбелязаха 61% ръст за първата половина на фискалната година на Apple (от октомври до март) спрямо същия периодн на миналата фискална година. Пазарът на iPhone в Русия e нараснал с 97%, а в Индия с 55%. Apple са поставили и рекорд в тримесечните си приходи в Китай, откъдето в сметките на компанията са влезли 9.8 млрд. долара. Анализатори отдават успеха на увеличените с 28% продажби на iPhone, които пък от своя страна се дължат на договора с най-големия мобилен оператор в света – China Mobile.

“Изключително съм горд от резултатите на тези пазари, тъй като в исторически план там не сме имали такъв голям успех,” казва Кук за Bloomberg. “Работим усилено в Китай в последно време и сме научили много от местния пазар, което ме прави още по-горд от постигнатите резултати. Останалите ни резултатите също са добри, което ме прави още по-щастлив.”

Въпреки сериозните очаквания, че iPhone 5c ще приобщи Apple към бюджетния сегмент, Кук и компания трябва да благодарят на устройство, създадено преди цели три години. Потребителите в развиващите се страни проявяват небивал интерес към iPhone 4s, чиято цена падна главоломно след излизането на iPhone 5s и iPhone 5c. Последният продължава да се представя посредствено, отбелязват анализатори.

Това е в пълен синхрон и с наблюдаваното от Mobile TeleSystems – най-големия мобилен оператор в Русия. В интервю за Bloomberg Алексей Корня, който е главен финансов директор на компанията, заявява, че абонатите на Mobile TeleSystems не проявяват сериозен интерес към 5c.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още