IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba и 2016 г. - борба за репутацията

Компанията не успява да се справи с продажбите на фалшификати в нейните платформи и е остро критикувана за това

12:48 | 21.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Критиките

Всички тези усилия не успяха да спрат критиките.

Миналата седмица от организацията на американските търговски представители предупреди компанията, че трябва да положи повече усилия, за да не попадне в черния списък, от който успя да се измъкне през 2012 г. Федералната агенция издаде сериозно предупреждение, че усилията на Alibaba за борба с пиратството не са достатъчни и тя трябва да направи повече през следващата година.

Регулаторът заяви, че носителите на права върху проблемните стоки са отправили критики към Alibaba, защото действа бавно и като цяло липсва прозрачност.

Въпреки че е най-големият оператор в Китай, Alibaba е силно зависима от вътрешния си пазар, който носи около 80% от нейните приходи. Със забавянето на китайската икономика, способността ѝ да развие своя бизнес в други страни ще бъде от решаващо значение.

Експанзия в чужбина

"През следващите 10 години няма да се задоволят само с китайския пазар. Те искат да привлекат чуждестранни търговци, които искат да продават в Китай“, коментира Мишел Ма.

Съоснователят на компанията Джак Ма вдигна тост за 2015 г., насочен към Wall Street, след като компанията направи рекордно първично публично предлагане.

Четири месеца по-късно Държавната администрация на индустрията и търговията в Китай издаде т.нар. „бял списък“, в който обвинява Alibaba в това, че е позволила на търговците да продаваш фалшификати на всякакви стоки – от вино до чанти.

Въпреки че компанията се възпротиви, а агенцията заяви, че документът няма „юридически ефект“, въздействието му върху книжата на компанията беше драматично. Те поевтиняха с повече от 40% в периода от отправянето на критиките до достигането на рекордно им дъно през септември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още