IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телемедицината вече не е възможност, а необходимост

Очаква се глобалният пазар на телездравеопазване да нарасне повече от 10 пъти в периода 2013 г. - 2018 г. до 4,5 млрд. долара

11:46 | 23.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това впрочем важи не в малка степен и за родината ни, където телемедицината е обвързана с авиационната медицина. И въпреки че стартъп сцената все още не е припознала телемедицината като особено привлекателна област в страната ни, вече може да се похвалим с успешни примери.

Sirma Medical Systems например вече е разработила собствено приложение, наречено Diabetes: M, което предлага интегрирана платформа за следене на ключови параметри на пациенти с диабет. Приложението помага да се наблюдава, проследява, контролира и управлява диабетното състояние, като прогнозира промените вследи здравния статус на пациентапотребителя и сигнализира за често повтарящи се проблеми. Освен това, с помощта на изкуствен интелект, дори може да предотврати потенциално опасни ситуации.

„В България като цяло малко се говори за телемедицина, но потенциалът за развитие е огромен, защото в крайна сметка технологията има за цел да подобри здравето на хората по един лесно достъпен от всички гледни точки начин“, коментират от "Сирма Груп Холдинг". Едно от подразделенията на компанията е специализирано в разработването на софтуер за e-Health и телемедицината.

Преди дни Sirma Medical Systems обяви и най-новия си продукт – приложението MPI-2, което помага на заекващи да се справят с проблема си. То е резултат от съвместната работа на компанията с проф. д-р Роджър Ингам от Калифорнийският Университет в Санта Барбара, САЩ. Той е създател на една на една от най-успешните програми за лечение на заекване в света – Modify Phonation Intervals, а новото приложение е ключов елемент от изпълнението ѝ, като представлява основно средство за анализ на интервалите на звука в говора на потребителя. Този анализ се извършва чрез специално изработени от Сирма алгоритми и изкуствен интелект, базирани на дълги години клинични тестове и проучвания от д-р Ингам. След обработка, данните се изпращат на лекуващия специалист за преглед и оценка.

„Работата ни по Diabetes:M показа на експертите както в България, така и по целия свят, че този тип решения работят устойчиво във времето и носят реална, измерима полза както за потребителите, така и за лекуващите ги специалисти. Вече имаме множество лекари, диетолози и други специалисти, които ползват системата за да проследяват състоянието на своите пациенти. Партньорството ни с проф. д-р Ингам по MPI-2 продължава и разширява мисията ни да помагаме на хората с хронични заболявания и отваря много нови възможности за развитие в този сектор“, коментира пред Investor.bg Росен Върбанов, изпълнителен директор на Sirma Medical Systems.

А възможностите са наистина големи. Очаква се глобалният пазар на телездравеопазване да нарасне повече от 10 пъти в периода 2013-2018 г. според доклад на IHS Technology. Основен фактор за този растеж ще е фактът, че все повече доставчици на медицинско оборудване ще предлагат възможности за комуникации и мониторинг от разстояние. Приходите от подобни устройства и услуги се очаква да достигнат 4,5 млрд. долара до 2018 г., от 440,6 млн. долара през 2013 г. А прогнозите за играчи като Sirma Medical Systems са добри – над 7 млн. души ще използват услуги в сферата на телездравеопазването до 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още