IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямото фрагментиране на интернет

Атаките на САЩ срещу TikTok и WeChat могат допълнително да усложнят ситуацията

09:25 | 23.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Но когато се прилага за управлението на интернет, реципрочността може да е свързана с висока цена за САЩ. Въпреки че малко страни са възприели изцяло подхода на Китай към киберпространството, много правителства не са доволни от доминацията на американските гиганти като Facebook, Google и Amazon в техните граници и обмислят нови данъци и ограничения на дейността им.

Докато администрацията на Тръмп нанася удар на TikTok и WeChat, други страни може да започнат да виждат зависимостта си от американските технологични доставчици в различна светлина.

Виетнам и Турция затегнаха контрола си върху американските социални мрежи. В голяма част от развиващия се свят китайските софтуерни компании и социалните мрежи имат добри възможности да изпреварват западните, твърди Дейберт. Китай от години работи по увеличаването на своето влияние в Африка, Латинска Америка и Близкия изток, а китайските производители на смартфони и телекомуникационно оборудване вече спечелиха позиции там, като се фокусираха върху предоставянето на по-евтини решения.

Говорителят на Белия дом Джъд Дир посочи в изявление, че администрацията е „ангажирана да защитава американския народ от всички киберзаплахи към критичната инфраструктура, общественото здраве и сигурността и нашата икономическа и национална сигурност“.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уънбин нарече новите заповеди на Тръмп „нищо друго освен тормоз“. Той не адресира собствените рестрикции на Китай към американски сайтове, но обяви, че други страни може да започнат да използват националната сигурност като извинение, за да действат срещу американските компании.

 

 

 

 

Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още